Geen guacamole meer? Australië heeft avocadotekort

Het zijn zware tijden voor Australiërs die van avocado houden. Er heerst op dit moment namelijk een groeiend tekort aan de groene botervrucht. Doordat er vanwege slecht weer in Australië niet geoogst kan worden, worden avocado's er steeds schaarser en schieten de prijzen omhoog: waar een avocado omgerekend normaal gesproken zo'n 2,60 euro kost, is dat inmiddels 3,90 per stuk. Sommige restaurants moesten ze al van de menukaarten halen.

Niet oogsten door slecht weer

Vrijwel alle avocado's op de Australische markt worden het hele jaar door in het land zelf geteeld. Het huidige tekort is ontstaan doordat het de afgelopen dagen flink heeft geregend in West-Australië. Als avocado's in de regen worden geoogst, groeit het risico dat de vruchten beschimmeld raken door een fruitziekte. Ook de bosbranden deden een duit in het zakje; sommige boeren zagen flinke delen van hun boomgaarden in vlammen opgaan.

Belangrijk deel van de maaltijd

Avocado op een broodje, als side dish of in een lekkere guacamole: per jaar eet de gemiddelde Australiër maar liefst 3,2 kilo avocado's. Volgens correspondent Robert Portier is de avocado niet weg te denken uit het Australische menu. "Het is echt een alledaags product dat veel wordt gegeten bij de lunch of ontbijt. De avocado is populair omdat hij zo gezond is, daar zijn Australiërs veel mee bezig. Je kunt het vergelijken met hoe we in Nederland bananen eten; als dagelijks stukje fruit."

Zorgen op Twitter

Hoewel sommige Australiërs het avocadotekort onzin vinden, lijken anderen zich oprecht zorgen te maken over het tekort aan de botervrucht.

Volgens de boeren kan het nog wel een paar maanden duren voordat er weer genoeg avocado's op de markt zijn. Een woordvoerder van een belangenvereniging voor avocadoboeren zegt tegen The Guardian dat er rond maart weer genoeg avocado's op de markt zijn. Dan wordt de oogst uit de Australische deelstaat Queensland verwacht.

Tot die tijd is zijn advies: "Koop ze iets minder rijp, want zodra ze rijp zijn, zien ze er als snel minder smakelijk uit. Koop er bij voorkeur meer tegelijk, dan heb je een voorraadje."

Deel artikel: