Jennifer en haar vriend twijfelen over hun vakantie naar Curaçao

'Als de baby in mijn buik ziek wordt, vergeef ik het mezelf nooit'

Nog één keer met z'n tweeën op vakantie, de zon opzoeken. Dat was het plan van Jennifer Schoone en haar vriend Niels. Jennifer is 15 weken zwanger. Of de vakantie doorgaat, is de vraag. Jennifer twijfelt, nu in het gebied het zika-virus heerst.

"We hebben de GGD gebeld en die raden ons af om te gaan. We twijfelden zelf toch al, want als we daar zijn en ik word geprikt door een mug... Voor je gemoedsrust wil je het eigenlijk al niet doen. En als mijn kind ziek wordt, vergeef ik het mezelf nooit."

Het is moeilijk om betrouwbare informatie te vinden over zika. "Er is wel een kaartje van het RIVM", zegt Jennifer. "Daarop staat dat op Curaçao geen zika is geconstateerd, maar op de eilanden eromheen wel. Op internet vinden we ook een artikel over iemand op Curaçao met zika. Het is natuurlijk ook nog zo'n nieuw virus dat je niet weet welke informatie klopt en welke niet."

Geen negatief reisadvies

Dat is precies het probleem waar veel wetenschappers ook mee zitten. Marion Koopmans van het Erasmus Medisch Centrum bijvoorbeeld. "We weten eigenlijk nog veel te weinig. We weten niet eens 100 procent zeker of de afwijking die veel baby's nu hebben wel door zika komt. Daarom is het ook zo moeilijk om nu adviezen te geven."

In de Verenigde Staten is er inmiddels een negatief reisadvies voor zwangere vrouwen die naar Zuid-Amerika willen reizen. En ook België geeft zo'n negatief reisadvies. Nederland nog niet. Koopmans: "Die tegenstrijdige boodschappen zijn vervelend voor mensen, maar ieder land maakt zijn eigen afweging."

Wat is zika?

Tot die tijd zit Jennifer met de problemen. Ze moet zelf een risico-afweging maken, maar ze is haar geld kwijt als ze de vakantie afzegt. "We hebben al twee keer gebeld met Corendon, maar zij willen niet meewerken. Er is geen negatief reisadvies, dus kunnen ze niets vergoeden zeggen ze. We wilden ook wel omboeken naar een andere bestemming, maar ook daar wilden ze niet aan meewerken."

En met dat probleem zitten meer reizigers:

Update: inmiddels heeft Corendon toegezegd dat Jennifer en haar vriend kunnen omboeken.

Deel artikel: