Studenten in Groningen die meedoen als proefpersoon aan geneesmiddelonderzoek

Proefkonijn: ondanks Frans drama zou ik zo weer aan onderzoek meedoen

"Dit is echt de chillste manier van geld verdienen. Je zou ons moeten zien zitten: we doen de hele dag spelletjes hier." Bram Parmentier is een 22-jarige student en doet op dit moment mee aan een geneesmiddelonderzoek van onderzoeksbureau QPS in Groningen. Hij maakt zich geen zorgen over de risico's, ook niet na het drama in Frankrijk.

Daar overleed afgelopen weekend iemand die meedeed aan een proef met een nieuwe pijnstiller. Vier andere proefpersonen liepen neurologische schade op.

'Net als een auto-ongeluk'

Bram is proefpersoon voor een psoriasis-medicijn dat al jaren bestaat, maar nu voor het eerst op mensen wordt getest. "Het is de eerste keer dat ik zoiets doe. Ik had wat tijd over en het was een makkelijke manier om geld te verdienen." Hij heeft het onderzoek wel zorgvuldig uitgekozen: "Een onderzoek naar de hersenen, dat doe ik niet. "

Bram Parmentier doet voor het eerst mee aan een geneesmiddelonderzoek

Bram maakt zich geen zorgen. Ook zijn omgeving reageerde vrij nuchter op het nieuws uit Frankrijk. "Ze zien het eigenlijk als een soort auto-ongeluk. Dat kan gewoon gebeuren."

'Te vergelijken met een vliegtuigramp'

Bureaus voor geneesmiddelenonderzoek laten weten dat er vooralsnog weinig onrust is ontstaan naar aanleiding van Frankrijk. "We hebben één telefoontje gekregen van iemand met een vraag", zegt Wim Tamminga van onderzoeksbureau QPS in Groningen. "Maar verder is niemand afgehaakt."

Ook bij het Centre for Human Drug Research, een onderzoeksbureau voor geneesmiddelen in Leiden is geen paniek te bespeuren. "Bij ons heeft zich sinds tot nu toe één proefpersoon afgemeld", vertelt Adam Cohen van het CHDR. Hij sluit niet uit dat meer mensen zullen afhaken.

Tot nu toe hebben drie mensen afgezegd die mee zouden doen aan een onderzoek, maar niemand heeft zich nog teruggetrokken.

Onderzoeksbureau PRA Health Sciences

"Het nieuws uit Frankrijk is, denk ik, te vergelijken met een situatie als destijds met de MH17-ramp", zegt Cohen. "Op het moment dat het gebeurt, schrikt iedereen heel erg. Maar de volgende dag stappen mensen toch gewoon weer op het vliegtuig, omdat ze denken dat de kans op herhaling heel klein is."

Bij PRA Health Sciences, een onderzoeksbureau voor geneesmiddelen in ZuidLaren, valt het ook mee met verontruste deelnemers. "Tot nu toe hebben drie mensen een onderzoek afgezegd. Maar er heeft zich niemand teruggetrokken uit een lopend onderzoek", laat een woordvoerder weten.

'Het zal wel meevallen'

"Ik heb na het nieuws uit Frankrijk wel gelijk even opgezocht wat er precies is gebeurd", zegt de 26-jarige studente Marlies van der Veer, die net als Bram meedoet aan het psoriasisonderzoek. Ze heeft desondanks geen twijfels over haar deelname: "Het medicijn wat ik test, bestaat al 20 jaar, dus het zal wel meevallen met de risico's."

Marlies van der Veer doet voor de tweede keer mee met een geneesmiddelonderzoek

Toch zou ze niet snel meedoen aan een onderzoek voor een anticonceptiemiddel of als het om het immuunsysteem gaat. "Ik kijk wel naar de mogelijke risico's en zoek daar de onderzoeken op uit", vertelt ze. Ook zou ze, ondanks de gebeurtenissen in Frankrijk, zo weer aan een nieuw onderzoek meedoen.

Meedoen als proefpersoon levert dan ook aardig wat geld op. Het is geen salaris, maar een vergoeding die kan oplopen tot zo'n 190 euro per dag. "Ik heb zeker wel een keer of acht mee gedaan en ik doe het voor het geld. Het is makkelijk verdienen als student", zegt de 26-jarige Arjen Vosmeijer. Hij is al vaker proefpersoon geweest.

Voor het onderzoek in Groningen waar hij ook aan meedoet, krijgt hij 736 euro en reiskostenvergoeding. In totaal is hij 4 dagen kwijt aan het onderzoek.

Student Arjen Vosmeijer heeft al acht keer meegedaan aan een onderzoek.

Nare bijwerkingen heeft hij nooit gehad, behalve dat hij een keertje duizelig is geweest. En bij het onderzoek waar hij nu aan meedoet, werd hij zo rood als een kreeft. Net als andere deelnemers. "Dat was vooral lachen om elkaar", aldus Arjen.

Arjen maakt zich geen zorgen over de risico's, ook nu niet. "Wat er in Frankrijk is gebeurd, kan hier ook gebeuren, maar ik maak me eigenlijk geen zorgen. Er lopen hier altijd verpleegkundigen rond."

Deel artikel: