De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakte vandaag de populairste kindernamen van 2015 bekend. Wat valt op?
De top-3 in 2015 bij de jongens bestaat uit Liam, Sem en Lucas. Dat is opmerkelijk, want geen van de namen behoorde vorig jaar tot de populairste drie. "Terwijl bij de meisjes Emma, Julia en Sophie al jaren vechten om de eerste plaats", zegt Nienke Sneller van de SVB. "Dit jaar heeft Emma gewonnen."
Dit jaar vernoemen ouders hun kinderen vaker naar populaire personages uit een serie of een film. "Zo zit in Game of Thrones het karakter Arya", zegt Sneller. "Vorig jaar hebben 24 meisjes die naam gekregen." Ook Elsa uit Frozen is in opkomst: 74 meisjes heten sinds 2015 zo. In 2014 waren dat er nog 57.
Waar Geert Wilders in de peilingen omhoog schiet, daar is zijn voornaam aan populariteit aan het verliezen. In 2014 kozen 25 ouders ervoor hun kind zo te noemen, dat waren er in 2015 nog 16.
Dikshit
Het namenpalet is anno 2015 een stuk gevarieerder dan vroeger, zegt de SVB. In 1980 was de populairste naam Maria. Die werd toen 2000 keer aan meisjes gegeven. De nummer 1 van dit jaar is maar 800 keer gekozen. "Ouders waren in de jaren 80 veel standvastiger. Je ziet dus dat ze tegenwoordig veel meer unieke namen aan hun kinderen geven."
Ik vind geen enkele naam gek.
Bijzondere unieke namen zijn er ook, zoals Hakdel (jongen), Dikshit (jongen), Cyproxius (jongen) en Eylül (meisje). Maar, zegt Sneller, ouders hebben daar vast goed over nagedacht. "Ik ben zelf ook moeder. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat daar weloverwogen over is nagedacht. Ik vind niets gek."
In 2015 kregen 7538 jongens en 8723 meisjes een unieke naam. "Het aantal unieke namen is de laatste jaren wel ongeveer stabiel."
Bowie is er eentje om in de gaten te houden dit jaar.
De Britse poplegende David Bowie overleed vorige week onverwacht. De naam 'Bowie' zou daarom dit jaar wel eens een vlucht kunnen nemen, denkt Sneller. "Afgelopen weekend werden er al twee jongens met die naam geboren. Dat is er eentje om in de gaten te houden dit jaar."
Overwaarderen
Eddie Brummelman, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar unieke namen. "Ouders die hun kind zo'n naam geven, overwaarderen hun kind vaak. Ze vinden dat hun kind uniek is en dan verdient hij of zij geen 'gewone' naam. Alle ouders vinden hun kind extra bijzonder, maar deze ouders zijn extremer."
Maar dat is niet dé reden dat ouders hun kind een unieke naam geven. "Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het een naam is die uit de cultuur komt, of het kind wordt vernoemd naar een familielid."
shu-Dhjai'Drion
Hij wordt boos als mensen hem Shu noemen, dan zegt 'ie: 'Ik heet geen Shu, ik heet shu-Dhjai'Drion!'.
Suheidy Daniël gaf haar zoontje zo'n bijzondere naam. "Het is gewoon een combinatie van mijn naam en die van mijn man. Hij heet Jairon, ik Suheidy: we plakten ze achter elkaar, husselden de letters wat en toen kregen we shu-Dhjai'Drion."
Bang dat hij gepest of gediscrimineerd wordt, is ze niet. "Ik denk dat de samenleving multicultureel genoeg is om daar niet naar te kijken. Ik denk dat hij net zo veel kans heeft op een baan als Sem of Lucas".
En wat shu-Dhjai'Drion daar zelf van vindt? "Hij is bijna vier, dus hij vindt er nog niet zo veel van. Maar hij wordt wel boos als mensen hem Shu noemen, dan zegt 'ie: 'Ik heet geen Shu, ik heet shu-Dhjai'Drion!'"
Hoe populair is jouw naam?
Je kunt ook kijken hoe populair je eigen naam (en die van je kinderen) is op de website van de SVB. Ook kan je zien wat de populairste kindernamen per provincie zijn.