In Amerika is het een trend: namen die zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt worden. Dus je dochter een jongensnaam geven of je zoon een meisjesnaam (al gebeurt dat laatste een stuk minder). Vooral celebs zijn hier bedreven in: zo noemden Ashton Kutcher en Mila Kunis hun dochter Wyatt en Mark Zuckerberg en Priscilla Chan kozen Max voor hun meisje.
Niet alleen bekend Amerika doet 't: namen als Karter, Phoenix, Quinn en Reese worden ook steeds vaker aan zowel jongens als meisjes gegeven.
Je dochter Henk?
In Nederland hebben we deze trend nog niet helemaal opgepikt. Sterker nog, uniseks-namen zijn de laatste jaren juist minder populair.
Gerrit Bloothooft deed onderzoek naar voornamen en geeft naamkunde aan de Universiteit Utrecht. "Namen zijn in Nederland heel snel niet meer uniseks. Zodra jongensnamen veel aan meisjes worden gegeven, krijgen jongens die naam veel minder. Kijk naar Robin of Anne: dat waren ooit jongensnamen."
In de jaren '50 was het ook al populair om meisjes een jongensnaam te geven. "Maar toen werden de jongensnamen gewoon 'verkleind': Jan werd Jantje, Pieter werd Pietertje en Cornelis werd Neeltje", legt Bloothooft uit. "Dat zijn een tijdje populaire namen geweest, tot het steeds minder gebruikelijk werd om je kind naar opa en oma te vernoemen. Toen was het snel afgelopen."
Waarom het in Amerika dan zo populair is om je kind een uniseks-naam te geven? "Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een 'stoere', jongensachtige naam meer kans maken in bedrijfstakken waar normaal veel mannen zitten, zoals in de advocatuur."
En waarom het dan in Nederland niet zo populair is? "Misschien zijn we daar gewoon te nuchter voor."