Zwemvesten die enkele maanden geleden op het Griekse eiland Lesbos aanspoelden

Mensensmokkel op Lesbos? 'Lijkt mij onwaarschijnlijk'

Wilden Deense en Spaanse hulpverleners op Lesbos vluchtelingen het land binnensmokkelen? Ze worden er in ieder geval van verdacht en zijn in hechtenis genomen. Maar volgens hun advocaat hadden ze maar één doel: mensen redden.

René Berg is oprichter en bestuursvoorzitter van Stichting Bootvluchteling, die ook reddingsacties uitvoert op het Griekse eiland. Ook hij gaat ervan uit dat de hulpverleners onschuldig zijn, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ze hebben de beste bedoelingen. Het vermoeden is dat ze een waarschuwing van de Griekse kustwacht in de wind hebben geslagen en toch mensen zijn gaan helpen. Ik denk dat dit een signaal is van de autoriteiten."

Een van de aangehouden Spanjaarden

Toestemming

Op Lesbos bestaan afspraken tussen de Griekse kustwacht en verschillende hulporganisaties. Die mogen het water op om vluchtelingen te redden, maar wel met toestemming van de kustwacht.

Alleen als hulpverleners bootjes in acute nood zien, mogen ze direct reddingsacties uitvoeren. In de regel blijven de hulpverleners in de wat ondiepere wateren, en gaat de kustwacht juist verder de zee op. In totaal zijn hulporganisaties met acht of negen snelle bootjes actief, die wendbaarder zijn dan de grotere boten van de kustwacht.

We helpen bij het redden van mensen op de grens van Europa. Dat is een dun draadje. Wanneer red je mensen en wanneer help je ze met oversteken?

René Berg, oprichter Stichting Bootvluchteling

Berg denkt dat de gearresteerde hulpverleners nu te dicht bij Turkse wateren hebben gevaren en daarom zijn opgepakt. "We helpen bij het redden van mensen op de grens van Europa. Dat is een dun draadje. Wanneer red je mensen en wanneer help je ze met oversteken?"

Jaime Jorba Bos

De Nederlander Jaime Jorba Bos coördineert de reddingsacties van Stichting Bootvluchteling op het Griekse eiland. Vanmorgen was hij nog op het water voor een reddingsactie, maar werd hij weggestuurd door de kustwacht.

'Hele goede gasten'

"Dat was voor het eerst, dus dat zou te maken kunnen hebben met verscherpt toezicht. We zijn er wel wat van geschrokken. We zijn gediplomeerd en de kustwacht kan ons niet verbieden mensen te redden. Maar het blijft wel grijs gebied. Het gaat om mensen die illegaal Europa binnenkomen."

Ook Jorba Bos denkt niet dat de hulpverleners zich schuldig hebben gemaakt aan mensensmokkel. "Ik ken ze persoonlijk, ik heb met ze samengewerkt hier. Het zijn hele goede gasten. Ze komen vanuit het buitenland om mensen te redden. Het laatste wat ze willen is mensen smokkelen."

Deel artikel: