De Amerikaanse president Barack Obama

Obama's State of the Union: anders dan anders

Het is vanavond de laatste keer dat de Amerikaanse president Obama zijn jaarlijkse toespraak houdt: de State of the Union. Na dit jaar is hij president af.

Zal deze laatste toespraak anders zijn dan de andere? NOS op 3 vraagt het de experts.

"Ja, deze toespraak is wel anders dan de voorgaande", vertelt Ruth Oldenziel, hoogleraar en Amerikadeskundige aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Het presidentschap van Obama is gekenmerkt door de voorzichtige manier waarmee hij met de Republikeinen omging. Hij kan nu veel vrijer spreken. Hij hoeft zijn oren niet meer naar hen te laten hangen."

Obama tijdens de State of the Union, door de jaren heen

Dat moest hij in het verleden wel, omdat het Huis van Afgevaardigden gedomineerd wordt door Republikeinen. Die zitten de president continu dwars, tot grote frustratie van Obama en de Democraten.

"Obama heeft de samenwerking met de Republikeinen volledig opgegeven", zegt Willem Post, Amerikadeskundige bij instituut Clingendael. "Met dit Congres kan hij eigenlijk niks meer voor elkaar krijgen."

Hij gaat met z'n toespraak een soort campagne voeren tegen de wapenwet.

Amerikadeskundige Willem Post

Een voorbeeld daarvan zijn Obama's plannen om de verkoop van wapens aan banden te leggen. Al zijn plannen hiervoor worden alsmaar gedwarsboomd door het congres. Daarom probeert Obama het op andere manieren. Zoals vorige week, toen hij met een speciale maatregel strengere wapenregels afdwong, zonder de toestemmingen van het Congres. Maar hij gaat nog een stap verder:

"Hij gaat met z'n toespraak een soort campagne voeren tegen de wapenwet", zegt Post. "Hij vecht voor z'n nalatenschap en daar horen zijn plannen voor 'guncontrol' bij."

Oldenziel: "Formeel heeft een president niet zoveel macht. Maar hij heeft wel de macht van het toespreken van het volk, want de publieke opinie is belangrijk bij dit onderwerp. Die probeert hij te beïnvloeden."

Obama wil wapenwet veranderen

Obama gaat in zijn toespraak ook terugblikken op zijn presidentschap, denken zowel Post als Oldenziel. "Maar hij gaat niet alleen terugblikken, want in die stemming is hij nog niet", zegt Oldenziel erbij. "Het zou namelijk de indruk wekken dat hij niet meer relevant is als president en dat is het laatste wat Obama wil."

Deel artikel: