Melissa Ferrick

Spotify opnieuw aangeklaagd: muzikanten eisen 183 miljoen euro

Voor de tweede keer in korte tijd is Spotify aangeklaagd wegens het schenden van auteursrechten. Songwriter Melissa Ferrick eist namens een groep muzikanten zo'n 183 miljoen euro van de streamingdienst, schrijft de LA Times.

Ferrick zegt dat Spotify haar muziek gebruikt zonder licentie. Het gaat dan niet om de liedjes zelf, maar om reproducties van de teksten of muziek die daarbij horen. Daarvan moeten de rechthebbenden op de hoogte worden gesteld en dat is volgens Ferrick niet altijd gebeurd.

Muzikanten versus Spotify

Eind vorig jaar startte muzikant David Lowery samen met honderd collega's al zo'n zelfde zaak tegen Spotify. Daarbij ging het om 137 miljoen euro. Spotify zei toen tegen NOS op 3 dat het bedrijf zijn best doet om iedere cent aan royalty's te betalen. Voor de nummers waarvan Spotify niet weet wie de rechthebbenden zijn, zet het geld opzij. Volgens Lowery heeft Spotify op het moment zo'n 15 tot 23 miljoen euro apart liggen voor onbetaalde royalty's.

Op deze zaak heeft Spotify nog niet gereageerd. Het bedrijf liet eerder in een blogpost weten dat het inderdaad niet altijd lukt om de rechthebbenden te achterhalen, vooral in de Verenigde Staten. Daarom is het bedrijf bezig met een systeem om dat probleem aan te pakken.

Deel artikel: