Een citroenboom

Australië zoekt werkende backpackers, wie wil?

Australië kampt met een tekort aan backpackers. En daar hebben gek genoeg vooral fruittelers last van. Die zetten backpackers namelijk massaal in als oogsthulp van bijvoorbeeld citroenen. Het probleem zou zelfs zo groot zijn, dat de fruitoogst in gevaar komt.

Veel backpackers proberen tijdens hun reis een beetje bij te verdienen, maar daar heb je in Australië wel een speciaal visum voor nodig. Volgens de fruittelers zelf zijn er de afgelopen twee jaar 34.000 minder working holiday-visums uitgegeven, schrijft ABC.

Waar het tekort precies vandaan komt, is niet bekend maar mogelijk komt het door nieuwe belastingmaatregelen. "De meeste backpackers verdienen vrij weinig en hoefden daarom geen belasting te betalen", zegt correspondent Robert Portier. "Maar nu moeten ze dat wel doen, al vanaf de eerste dollar die ze verdienen."

De belasting wordt stapsgewijs ingevoerd. Op een Australische boerderij betalen backpackers nu gemiddeld 69,45 euro belasting per week, onderzocht ABC. Vanaf 1 juli volgend jaar, zal dat bijna 165 euro zijn. Toen de verandering werd aangekondigd, werd er al voorspeld dat er problemen zouden komen. "Backpackers kunnen denken; dan ga ik gewoon naar een ander land", zegt Portier.

Doe 't lekker zelf

Maar als de backpackers geen vruchten willen plukken, waarom doen Australiërs het zelf niet? "Je kunt het vergelijken met aspergesteken in Nederland. Dat wordt voornamelijk door gastarbeiders gedaan." In de Australische fruitteelt gaat het volgens Portier ongeveer net zo. "Daarnaast is het elke dag zo'n 36 graden en er is amper schaduw. En het is ook fysiek hard werk dat niet echt goed betaalt."

Deel artikel: