Ijzel in noord Nederland

Code rood: veel blikschade en weinig pizza's

Spiegelgladde straten, talloze ongelukken en honderden gesloten restaurants: Noord-Nederland ligt helemaal plat door ijzel. Het KNMI gaf vanmiddag code rood af voor Drenthe, Friesland en Groningen. De omstandigheden zijn op veel plekken extremer dan gisteren.

En dat leverde problemen op, maar heeft voor sommigen ook zo z'n voordelen. Wij maakten een rondje in Drenthe.

Honderden restaurants gesloten

Een pizza bestellen wordt lastig vanavond. Van de 500 restaurants die zijn aangesloten bij Thuisbezorgd.nl in Noord-Nederland, is 70 procent gesloten. En dat betekent dus geen bezorger op de stoep. Hoewel niet ieder restaurant zich laat weerhouden door de ijzige straten.

Bij Domino's pizza in Hoogeveen besloten ze vandaag de brommers binnen te laten staan. "Het is gewoon te glad buiten en de veiligheid van onze werknemers staat voorop", zo vertelt een medewerker.

Het is ook bijzonder rustig in de zaak. "Bij mooi weer hebben we meer klanten. Vandaag zijn het er heel weinig." Zelfs de korting die speciaal vandaag wordt gegeven, levert geen extra klanten op.

Verslaggever Onno bij Domino's

Rijles op ijs

De meeste rijschoolhouders besloten vandaag de lessen te cancelen, maar Kreeft Opleidingen in Hoogeveen is daar een uitzondering op. "Juist nu ervaar je hoe het is om met bijzondere weersomstandigheden te rijden", vertelt Gert-Jan Kreeft, eigenaar van de rijschool.

Vanmorgen hebben de instructeurs de wegen geïnspecteerd en toen was het te glad door de regen. Maar vanmiddag konden de lessen volgens Kreeft wel doorgaan. "Het is belangrijk dat je met aangepaste snelheid rijdt. Dan kan je prima lessen vandaag."

Het gaat er niet alleen om hoe je goed uit een slip komt, maar ook hoe je voorkomt in een slip te raken.

Lucas Kreeft, rijschool houder in Hoogeveen die vandaag gewoon rijles gaf.

Autoschadebedrijven doen goede zaken

Bij autoschadebedrijven is het veel drukker dan normaal. Zo kwamen er vandaag bij Autoservice Hawe in Hoogeveen vijftien auto's binnen met blikschade en gisteren waren dat er tien. Veel meer dan normaal.

"Het zijn mooie dagen voor ons", vertelt de eigenaar. "De telefoon blijft lekker rinkelen, maar het is voor ons natuurlijk het belangrijkst dat de bestuurder zich niet verwond heeft."

Schadeauto's

Weg melk

Veel melkboeren hebben hun melk weg moeten laten lopen in de mestput, omdat de melkwagens niet op tijd bij boerderijen konden komen. "Gisteravond om tien uur kregen we een telefoontje dat de melkwagen er niet op tijd zou zijn. We mogen de melk niet langer dan drie dagen op de boerderij bewaren. Dus vannacht hebben we alles weg laten lopen", vertelt melkveehouder Jeanet Bransma uit Giethoorn.

Bij elkaar was dat 30.000 liter melk a 29 cent per liter. Bij elkaar een flinke schade dus van ruim 8.500 euro voor dit boerenbedrijf.

Melkveehouder in Giethoorn

Deel artikel: