Beeld uit de anti-Britse video van IS-strijders

'Deze Londense IS-strijder bedreigt Britten in video'

De strijder van Islamitische Staat die afgelopen zondag in een videoboodschap dreigde met aanslagen in het Verenigd Koninkrijk, is waarschijnlijk een man uit Londen.

Volgens Britse media is het Siddhartha Dhar van 32, ook wel bekend als Abu Rumaysah. De BBC schrijft dat hij zich bekeerde van het hindoeïsme tot de islam. Daarna radicaliseerde Dhar en kwam hij in contact met andere jihadisten in Groot-Brittannië. In 2014 werd hij opgepakt, maar toen hij op borgtocht vrij kwam, reisde hij af naar Syrië.

De BBC sprak met een bron dichtbij het onderzoek naar de identiteit van de man. "Veel mensen denken dat hij het is", zei de onderzoeker. Een officiële bevestiging is er nog niet.

Siddhartha Dhar

De video van tien minuten is volledig gericht tegen Groot-Brittannië en premier Cameron. Er worden vijf mannen geëxecuteerd die volgens terreurbeweging IS spionnen voor de Britten zijn.

Jongen

De zus van Dhar zegt tegen de BBC dat toen ze voor het eerst de stem hoorde van de man in de video, ze vreesde dat het haar broer was. "Maar toen ik de video nog eens tot in detail bekeek, was ik er toch niet meer helemaal van overtuigd dat het om mijn broer ging."

Mijn kleinzoon wordt gebruikt voor propaganda.

De vermeende opa van jongen in de video

Ook komt er in de video een jongen van een jaar of zeven aan het woord. Hij spreekt over 'ongelovigen die gedood zullen worden'. Waarschijnlijk komt ook hij uit Londen. Een man zegt tegen Channel 4 dat dat zijn kleinzoon Isa Dare is. "Het is mijn kleinzoon, en dat blijft 'ie. Hij wordt gebruikt voor propaganda en als schild."

De nieuwe Jihadi John

De Britten staan, sinds ze vorige maand besloten mee te doen aan de bombardementen in Syrië, nog meer in de schijnwerpers bij IS, zegt onze correspondent Tim de Wit. "Volgens premier Cameron laat dit filmpje juist zien hoe wanhopig IS is, dat ze juist steeds meer terrein verliezen en dat de Britten zich niet laten intimideren."

In de Britse pers wordt Dhar al de nieuwe Jihadi John genoemd, zegt De Wit. Die gemaskerde man met Brits accent verscheen verschillende keren in de onthoofdingsfilmpjes van IS. In november werd hij gedood in Raqqa.

Jihadi John

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bestudeert de video.

Deel artikel: