oog

Hongaarse wereldprimeur: íeder gezicht in database

Binnenkort staat iedere Hongaar met z'n gezicht in een grote database. De regering neemt daarin alle gezichtskenmerken van inwoners op, om burgers zo beter in te gaten te kunnen houden. Alle inwoners komen erin, maar jij ook als je er op vakantie gaat.

"De Hongaarse regering wil met de database het land veiliger maken. Sinds de zomer en de grote stroom vluchtelingen hier, zijn ze nogal bang voor terroristen en aanslagen van IS. Dus iedereen komt er in. Niet alleen criminelen, maar ook gewone burgers en toeristen", vertelt Hongarije-correspondent Doetie Talsma.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de database voor wordt gebruikt, legt Talsma uit. "Niemand weet eigenlijk wie er precies in die database kunnen."

Moet dan iedere Hongaar zich laten scannen? "Nee", zegt Jaap Henk Hoepman van het Privacy & Identity Lab. "Ze gebruiken bestaande foto's van paspoorten en rijbewijzen. Daarmee bepalen ze biometrische gezichtsgegevens, de specifieke gezichtskenmerken. Zoals de afstand tussen de ogen, afstand van de kin naar de ogen etc."

Wat kunnen de Hongaren ermee?

Hoepman: "Je kan er wat aan hebben als je iemand zoekt die op camerabeelden staat. Aan de hand van de beelden geeft de database uitsluitsel over wie dit mogelijk is."

Volgens Hoepman is er altijd wel een foutmarge van rond de 1 op 100. "Er zijn niet heel veel mensen met precies dezelfde biometrische gezichtskenmerken, dus zo'n systeem werkt redelijk goed, maar de kans op fouten blijft bestaan. Net zoals de kans dat iemand niet wordt herkend, dat kan ook nog."

camera

"Maar niet overal hangen camera's", zegt Talsma. "In het centrum van Boedapest hangen veel beveiligingscamera's maar in de kleine dorpjes valt dat wel mee. Dus hoe ze verder iets aan de database hebben is niet echt duidelijk."

Wat vinden de Hongaren er zelf van?

"De meeste Hongaren die ik gesproken heb, weten niets van het systeem en dat het er gaat komen", vertelt Talsma. "Er is weinig aandacht aan gegeven in de media. Die zijn sowieso op de hand van de regerende partijen en die er geen belang bij om dit met het Hongaarse volk uitgebreid te bespreken."

"Alleen online is er wel wat kritiek te vinden, maar nog steeds vrij weinig en de meeste Hongaren krijgen daar niks van mee. Daarom is er ook amper weerstand."

Deel artikel: