Even kijken hoe dik je bent

Waarom je goede voornemens toch niet werken

Traditiegetrouw stromen de sportscholen deze maand weer vol, om aan het eind van de maand alweer een stuk leger te zijn. Veel goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is. Januari is dan ook de slechtste maand om met je voornemen te starten blijkt uit onderzoek.

Hoe kan het toch dat we met z'n allen zo slecht zijn in het houden van onze plannen? Mensen weten vaak niet goed na wat er moet gebeuren om hun goede voornemen te halen, is de verklaring van Roos Vonk, hoogleraar Sociale psychologie bij de Radboud Universiteit.

"Mensen zien in hun gedachte al een fitte versie van zichzelf en gaan positief denken, dan komt het vast goed. Maar dat is natuurlijk niet zo. Positief denken is wel goed, maar je moet het er niet bij laten", zegt Vonk.

Ongeveer 98 procent haalt het niet als het om diëten gaat

Roos Vonk, hoogleraar Sociale psychologie

Hou het dus niet bij dromen over hoe gezond je gaat leven, maar denk concreet over je doel na. Dus niet: 'ik wil meer sporten'. Maar 'ik ga elke maandag- en woensdagavond een uur hardlopen'. Ook als het regent.

"Je moet dus goed nadenken over 'als-dan' situaties", zegt Vonk. Stel je hebt je voorgenomen om 10 kilo af te vallen, dan helpt het heel erg als je nadenkt over wat je gaat doen bij die verjaardag waar je taart krijgt aangeboden. Of die borrel met al die lekker hapjes, of je lunch met een kroket, of... Nou je snapt het wel.

Bedenk wat allemaal een verleiding voor je goede voornemen kan zijn en hoe je daar op gaat reageren. "Bij dingen niet doen zoals roken en drinken helpt het goed om dan jezelf te herinneren waarom je het doet", vertelt Vonk.

Heb je je voorgenomen om af te vallen? Blijf dan wel reëel. "Veel mensen stellen onrealistische doelen, dan zien ze zichzelf in maatje 36", zeg Vonk. "Maar je moet iets veranderen in je eetgedrag wat je altijd kan volhouden. Bijvoorbeeld suiker of alcohol weglaten, dat helpt al heel veel. Je wordt dan misschien geen maat 36, maar wel 40."

Meestal lukt een goed voornemen dus niet. Moeten we er dan maar mee stoppen? "Nou nee", zegt Vonk, "het is altijd goed om aan zelfverbetering te doen, maar denk niet dat het makkelijker is omdat het 1 januari is geworden."

Dit is een verhaal van NOS op 3. Meer zien? Kijk op nosop3.nl.

Deel artikel: