Eén van de bezetters

Gewapende Amerikanen bezetten overheidsgebouw in de VS

Een groep gewapende Amerikanen heeft een overheidsgebouw in de staat Oregon bezet. De bezetters zijn boos omdat boeren hun land moeten verkopen aan de regering. Als ze dat niet willen, worden ze gestraft - en daar zijn de bezetters het niet mee eens.

De gewapende groep heeft het hoofdkwartier van de boswachters van een wildpark bezet. Het is niet helemaal duidelijk met hoeveel ze zijn; de schattingen variëren van 15 tot 150. Onder hen zijn boeren, maar ook anti-overheidsmilities die hiervoor speciaal naar Oregon zijn gekomen.

De groep is gewapend, maar zegt geen geweld te willen gebruiken. Tenminste, zolang ze zelf niet worden aangevallen. En ze roepen mensen die het met hen eens zijn op om gewapend naar ze toe te komen.

De grote vraag is natuurlijk, waarom doen ze dit? Een bezetter zegt tegen CNN dat de grond van de boeren wordt gebruikt om een lokaal natuurpark uit te breiden. Volgens hem heeft de regering sinds 1900 zo'n honderd boerderijen overgenomen.

Die uitbreiding zou ten koste van boeren en mijnwerkers doorgaan. De bezetters willen dat de overheid het 'afgepakte' land weer teruggeeft.

Er heerste al langer onrust, maar de gewapende mannen waren het na een recente rechtszaak tegen twee lokale boeren helemaal zat. Vader en zoon werden veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat ze meer dan 50 hectares aan land plat hebben gebrand.

Volgens de rechtbank deden ze dat om stroperij te verbergen, maar zelf zeggen ze dat de brand nodig was om hun land tegen bosbranden en onkruid te beschermen.

De twee zijn inmiddels bekend omdat ze hun land niet af willen staan. De regering misbruikt volgens de bezetters hun macht om boeren als deze af te schilderen als terroristen om uiteindelijk toch hun zin te krijgen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat ze eisen, is wel duidelijk: de lokale overheid moet stukken land en grondstoffen weer teruggeven aan de voormalige eigenaren. Ook moet de overheid ervoor zorgen dat boeren en mijnwerkers hun land zonder angst kunnen gebruiken.

Deel artikel: