Spitsbergen in de winter

'Dit zijn extreme temperaturen voor hier'

De weerkaarten liegen er niet om: het is vandaag boven nul op de Noordpool.

De Noorse eilandengroep Spitsbergen in de Noordelijke IJszee is het laatste stukje bewoonde wereld voordat je op het poolijs komt, 1300 kilometer verderop. Ook in Longyearbyen, de grootste plaats op het eiland, merken ze het effect van de dooi.

"Dit zijn extreme temperaturen voor hier", zegt de Zweedse onderzoeker Kim Holmén, die al sinds eind jaren 80 op Spitsbergen woont. "De afgelopen dagen hadden we verschillende warmterecords voor deze tijd van het jaar."

Ter info: normaal is het rond deze tijd -15 in Longyearbyen.

Vaker warmer weer

Dat het klimaat verandert, merken ze op Spitsbergen al een tijdje. "We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat het fjord hier niet bevroren is. Dat is een ontwikkeling van de afgelopen tien jaar - dat heeft op zich niets te maken met het extreme weer van vandaag", aldus Holmén.

"Wat we wel zien is dat er door de opwarming van het klimaat steeds meer warme periodes zijn, en dat heeft zeker effect."

Lawinegevaar

"Het heeft de laatste tijd veel gesneeuwd, het blijft natuurlijk de poolcirkel, maar over het algemeen wordt het wel warmer. En doordat de sneeuw dan smelt, neemt het lawinegevaar toe. Vorige week zijn er twee doden gevallen door zo'n lawine", zegt Holmén.

"Daarbij ontstaat er, doordat gesmolten sneeuw 's nachts weer bevriest, op veel plekken ook een harde ijslaag. Daarom wordt het sterk afgeraden om met sneeuwscooters op pad te gaan en daardoor kun je grote delen van het eiland niet bereiken."

"Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren is het ook lastig. Die kunnen door die ijslaag niet meer bij hun voedsel komen."

Deel artikel: