Vinylzaak

Van Miles Davis tot André Hazes: de best verkochte lp's van 2015

Harry Potter en Typhoon staan er goed op. Op de langspeelplaat. De tovenaarsleerling en de rapper staan samen in de verkoop-top 5 van Record Industry in Haarlem, de grootste vinylperserij ter wereld.

Het lijstje is sowieso anders dan alle andere eindejaarslijstjes zoals de Top 2000 of Top Serious Request, dit is de complete lijst:

Op nummer één staat het solo album van David Gilmour, van Pink Floyd. "Prachtige audio, maar zeker ook het artwork is het vernoemen waard", zegt Anouk Rijnders van de vinylperserij. De hoes is erg netjes afgewerkt, daar draait het wel een beetje om bij vinyl, zegt Anouk: "Hij is heel zacht, een knuffelhoes bijna."

Anouk verbaast zich nog het meest over de nummer twee: het verzamelalbum van André Hazes. Zowel de gelimiteerde als gewone versie waren binnen mum van tijd uitverkocht: "Hazes op vinyl is een hype. Het is weer credible."

Op drie staat Miles Davis, een echte langspeelplaat-klassieker: "Deze plaat blijven we jaar na jaar persen, in grote aantallen", zegt Anouk. Ook Typhoon is geen nieuweling in de lijst, zijn plaat is al meer dan een jaar oud: "Zowel jong en oud blijven Typhoon ontdekken. Lobi Da Basi staat ook al een jaar lang in de Vinyl50, de vinyl-hitlijst."

Dat Harry Potter in het lijstje staat verbaast Record Industry dan weer niets: "Deze muziek leent zich uitstekend voor vinyl. Het neigt naar klassiek, beetje symfonisch. Daarnaast is de hoes erg mooi. Het vinyl is gekleurd, een begerenswaardig product dus."

Hallo, waar ben je?

Opvallende afwezige in de lijst: Adele. Ze staat per slot van rekening wel strak bovenaan de Vinyl50. Maar Adele laat haar platen ergens anders persen, dat vinden ze in Haarlem erg jammer.

Deel artikel: