Jelle op weg naar de top

Nederlandse student wil internetten nóg anoniemer maken

Wat hebben de vuvuzela en heel erg anoniem internetten met elkaar gemeen? Zo veel mogelijk herrie. En die 'herrie' gebruikt de Nederlandse Jelle van den Hooff van 24 om anoniem internet nóg anoniemer te maken.

Als je nu wil internetten zonder dat iemand je kan volgen, kan je het Tor-netwerk op. "Tor is gebouwd op de aanname dat bijvoorbeeld inlichtingendiensten nooit naar alle computers tegelijk kunnen kijken", zegt Jelle. "Maar dat is niet meer zo, want je kunt als overheid naar een provider gaan en zeggen: ik wil alles zien. Die capaciteit is er nu."

Blazen maar

Dus bedacht Jelle samen met een andere student aan het MIT, een van de meest prestigieuze universiteiten wereld, een nieuw programma: Vuvuzela. "Een soort WhatsApp of Telegram, maar dan helemaal anoniem. Ons programma stuurt elke seconde een berichtje, ook al doe je niks - en dan kan je door de bomen het bos niet meer zien."

Het grote verschil met berichten versturen via Tor, is dat niet alleen de inhoud van je bericht wordt afgeschermd, maar ook wie het bericht wanneer heeft gestuurd; de zogenaamde metadata.

"Met Vuvuzela kan je alsnog alles verstoppen", zegt Jelle. "Dat je met een advocaat in bijvoorbeeld Saudi-Arabië hebt gepraat, kan al een hoop vertellen - ook al weet je de inhoud van het gesprek niet."

Omdat Vuvuzela álles verstopt en daar meer tijd voor nodig heeft, is het is het niet praktisch om te gebruiken. "Een bericht versturen kost 20 tot 30 seconden, en je kan alleen nog maar tekst versturen."

Goud voor criminelen

Helemaal anoniem, klinkt als een droom voor criminelen en terroristen? "Ik denk dat je die op dezelfde manier kan aanpakken zoals nu: als je de computer van een crimineel hackt, kan je er gewoon bij. Als je vuvuzela gebruikt, moet je daar alleen wat meer moeite voor doen."

"Heel lang kon je sowieso niet alles zien – was de wereld toen veel onveiliger? Wat me stoort aan het alles openbaar maken is dat je dan een archief hebt van een paar jaar waar alles inzit – en je weet nooit wie wat leest. Ik hoop dat die drempel iets hoger wordt door Vuvuzela."

Het zou mij niet verbazen als dit het nieuwe Tor wordt.

Jelle

Kip en ei

Het project is nog een experiment, er zijn nog geen echte gebruikers. "We moeten betrouwbare partijen hebben die grote servers hebben waar al die berichten doorheen gaan. Dat is een beetje een kip-ei-verhaal: zonder servers geen gebruikers, maar waarom zouden zij servers beschikbaar stellen als er nog geen gebruikers zijn?"

Toch ziet Jelle toekomst in Vuvuzela. "We zijn er nu nog mee bezig, maar over een paar jaar moet het af zijn. En dan zou het mij niet verbazen als dit het begin van het nieuwe Tor is."

Deel artikel: