Foto met een lange sluitertijd van de lancering en landing

Kunnen we binnenkort allemaal op ruimtereis?

Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX is erin geslaagd om een raket te laten landen. Tot nu toe stortten stuwraketten na gebruik altijd neer. Een grote dag voor de ruimtevaart, maar wat betekent het voor het toerisme in de ruimte? Zijn we weer een stap dichter bij een ruimtereis voor gewone mensen?

Dit is behoorlijk spectaculair.

Simon Portegies Zwart - Sterrendeskundige

"Vroeger schoten ze alleen een raket de lucht in. Die kwam soms terug, maar dan verbrandde hij of in de atmosfeer of hij kwam in zee terecht", zegt Simon Portegies Zwart, sterrenkundige aan de Universiteit Leiden.

"De Russen laten raketten ook landen met een parachute, maar dan komt hij nog zo hard neer dat hij kapot gaat. Hoe dan ook: een raket was nooit herbruikbaar."

Nu kan dat wel en dat heeft voordelen

"Het wordt goedkoper als zo'n dure stuwraket kan worden hergebruikt", zegt Portegies Zwart. "Maar het is vooral erg knap dat de raket op precies de juiste plek is geland. Als we in de toekomst bijvoorbeeld vanuit Nederland kunnen opstijgen, dan wil je natuurlijk niet in Paramaribo weer landen, om vanuit daar het vliegtuig naar huis te pakken."

SpaceX heeft een raket succesvol laten landen

Ruimtereizen wordt dus goedkoper, want zo'n stuwraket kost al gauw miljoenen euro's. Daarom werkt het Nederlandse commerciële ruimtevaartbedrijf XCOR Space Expeditions ook aan zo'n herbruikbare motor.

"Over twee jaar is het de bedoeling dat wij gewone mensen de ruimte in sturen", vertelt Eva van Pelt van XCOR. Die tripjes gaan 150.000 dollar per persoon kosten. De vlucht gaat dan vanaf Curaçao naar de Mojave Desert in Amerika en gaat honderd kilometer de hoogte in.

Verschil

De Lynx van XCOR is wel iets anders dan de SpaceX raket, die uiteindelijk veel verder de ruimte in gaat. "Ons toestel ziet er uit als een vliegtuig en stijgt en landt als een vliegtuig. Hij gaat horizontaal de lucht in met 2450 kilometer per uur, alsof je een kogel afschiet."

Het toestel van Xcor

Daarna ben je binnen een paar seconden door de geluidsbarrière. Vervolgens gaat hij verticaal omhoog. "Als je op de juiste hoogte bent, wordt de motor afgezet. Dan ben je gewichtloos en officieel astronaut."

De Lynx Mark I / Mark II

En wanneer gaat dat dan gebeuren?

"Het ruimteschip zelf wordt nu in elkaar gezet", zegt Van Pelt. "Alleen de vleugels zitten er nog niet op. Daarna wordt het getest, totdat we zeker weten dat het 100 procent veilig is."

Dat het SpaceX is gelukt een raket te laten landen, vindt Van Pelt heel positief. "Dat hebben we gevolgd en we zijn ook trots op ze dat het hen is gelukt."

Ze is ook wel enigszins verbaasd. "De motor van de Lynx kan je 5000 keer gebruiken, die kan aan en uit. Dat maakt het veiliger dan een raket. Die brandt op en daar kun je niks meer mee, zoals een vuurpijl. Daarom is het wonderlijk dat dit is gelukt. Een vuurpijl komt ook niet op aarde terug."

Een vuurpijl komt ook niet op aarde terug.

Eva Pelt - XCOR Space Expeditions

Een grote stap is dus gezet, maar we zijn er nog niet volgens Portegies Zwart. "Het is een proces van vallen en opstaan geweest. Het moet wel vaker goed gaan dan één keer. De vorige raket van SpaceX stortte namelijk nog neer."

Deel artikel: