Het hoogste punt van de Halti

Noren willen Finland bergtop schenken

In 2017 is het feest in Finland. Het land is dan precies honderd jaar onafhankelijk. En daar willen de Noren de Finnen op een bijzondere manier mee feliciteren: ze willen de top van de Halti-berg aan hun buren schenken.

Het grootste gedeelte van die berg ligt gewoon in Finland. De top niet, die is van de Noren. En als dat stukje berg gedoneerd wordt, wordt de Halti in een klap het hoogste punt van Finland.

Het gaat maar om een donatie van 0,015 vierkante kilometer, zegt initiatiefnemer Bjørn Geirr Harsson. Hij is de man die de Facebookcampagne op poten zette. Vierduizend mensen liken de pagina inmiddels.

"In plaats van een schilderij of een beeld, moeten de Finnen iets nuttigs krijgen. Ik denk dat ze het zullen waarderen", zegt Harsson tegen het Noorse Dagbladet.

Harsson lijkt gelijk te hebben: veel Finnen reageren op de Facebookpagina enthousiast op het plan. Anne Cathrine Frøstrup, het hoofd van de Norwegian Mapping Authority, ziet het ook wel zitten.

"Het is een aardig cadeau voor een land dat geen hoge bergen heeft en waar het hoogste punt niet eens een bergtop is."

Bjørn Geirr Harsso
De Halti-berg

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op het voorstel. De Finse ambassade in Noorwegen twitterde al wel over de bergtop.

Gaat dit plan slagen?

Om het allemaal voor elkaar te krijgen hoeft de landsgrens maar 150 meter naar het noorden en 200 meter naar het oosten te worden verplaatst. Maar hoe lastig is dat, het uitwisselen van bergtoppen?

Een eitje, zegt Olivier Ribbelink, senior onderzoeker internationaal recht van het Asser Institute. "Of het nou gaat om een bergtop of een weiland, het behoort tot het grondgebied van Noorwegen. Ze kunnen het gewoon overdragen."

Het maakt niet uit of Finland iets groter wordt of Noorwegen iets kleiner.

Olivier Ribbelink

"Dit burgerinitiatief lijkt een gebaar van goede wil en vriendschap. Dat betekent in de praktijk dat alle verdragen blijven gelden voor het hele grondgebied van een land. Het maakt dan niet uit of Finland iets groter wordt en Noorwegen iets kleiner. Als beide landen instemmen, dan kost het verder weinig moeite."

Ruilen met Duitsland

Zelf hebben we in het verleden ook grondgebied geruild met Duitsland. Vooral uit praktische overwegingen, zegt Ribbelink. "Na de oorlog liepen de grenzen wat onhandig. Als je dan een weg aanlegt bijvoorbeeld, is het wel handig dat die niet de hele tijd van land wisselt."

Deel artikel: