Ruben Kwakman

Meer jonge sommeliers, maar gasten willen geen snotneus aan tafel

Bij het woord 'sommelier' denk je misschien aan een wat oudere man in pak die moeilijk doet over wijn. Maar deze 'wijnobers' worden steeds jonger. Dat merken ze ook bij de opleidingen in Nederland.

"De leeftijd ligt hier gemiddeld rond de 25", vertelt Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie. En bij de wijnacademie was het afgelopen jaar een derde van de studenten onder de 30.

De top van sommeliers in ons land wordt ook aangevoerd door een jonkie. Ruben Kwakman is pas 26, maar heeft nu al een cv waar elke wijnkenner jaloers op is. Zo werkte hij op zijn vierentwintigste al als hoofdsommelier in een sterrenrestaurant en won hij de prijs voor de beste sommelier van Nederland.

In principe mag iedereen die een kurk uit een fles kan trekken zich sommelier noemen, maar Ruben draagt een speldje van het Internationale Gilde voor Sommeliers. Dat krijg je ook niet zomaar: daar gaat een examen aan vooraf.

Volgens mij was ik de jongste kampioen ooit. Supervet.

Ruben Kwakman

In Nederland zijn er maar vijf mensen met zo'n speldje, die mogen zich overal ter wereld gecertificeerd sommelier noemen. "Daar ben ik wel trots op. Die vragen zijn namelijk kneitermoeilijk. Volgens mij was ik de jongste kampioen ooit. Dat is wel supervet. "

De theorie is dus heel ingewikkeld, maar feitelijk werkt een sommelier ook gewoon in de bediening. "Die paar uur per avond is het misschien wel een chique bedoening, maar het blijft gewoon hard werken. Opruimen, schoonmaken, tafels opdekken - dat hoort er gewoon bij."

Een snotneus aan tafel

Als je maar een bepaalde basiskennis hebt, maakt leeftijd niet uit, denkt Ruben. "Maar als je jonger bent moet je je misschien wel iets meer bewijzen. Soms wil je tegen een gast heel erg graag zeggen: ik weet het echt wel meneer, ik weet écht waar ik het over heb."

"Maar dat moet je dan op een subtiele manier brengen. Want gasten zijn hier voor een fijne avond en niet om op hun kop te krijgen van een snotneus aan tafel."

'Wijn is m'n werk, hobby, mijn vak, mijn alles'

"Ik denk dat er nu meer animo voor het vak is, omdat de crisis voorbij is. Mensen besteden meer geld aan opleidingen. Maar ik merk ook dat het de laatste tijd hipper wordt", zegt Klazien Vermeer van de wijnacademie.

En dat komt door alle aandacht voor lekker eten op televisie denkt Ruben. "Denk aan programma's als masterchef, topchef en zenders als 24Kitchen. Mensen denken steeds meer na over de kwaliteit van eten en ik denk dat drinken daar steeds meer bij komt. Wijn is dan een belangrijk onderdeel."

Deel artikel: