Bontjassen en leren schoenen van PETA in Calais

Anti-bontclub deelt bontjassen uit aan vluchtelingen

In vluchtelingenkamp 'The Jungle' in het Franse Calais deelt PETA UK bontjassen en leren laarzen uit aan vluchtelingen die het koud hebben. PETA ja, de organisatie die altijd protesteert tégen bont. Maar dit is voor een goed doel, zegt Tim Zijlstra, woordvoerder van PETA Nederland.

"De dieren die geslacht zijn voor de kleding en schoenen kunnen we niet meer redden", vertelt hij. "Maar we kunnen hier de vluchtelingen wel mee helpen overleven." Die lopen namelijk het risico om dood te vriezen in 'de koudste winter in 50 jaar', zegt PETA in een persbericht.

Het klinkt tegenstrijdig, een dierenrechtenorganisatie die bont uitdeelt. Maar ze hebben de jassen en schoenen gekregen van mensen 'die hun kledingkast wilden zuiveren', die dus geen dierlijke producten meer in hun kast wilden hebben.

"Die kleding ligt op de kantoren van PETA. We gebruiken ze meestal voor protesten, maar er gaan soms ook jassen naar bijvoorbeeld arme mensen in Oost-Europa, en nu dus naar vluchtelingen". De kleding kwam van verschillende PETA-kantoren, de vestiging in Groot-Brittannië bracht de jassen en schoenen naar Calais.

Deze vluchtelingen zijn de enige mensen met een excuus om bont te dragen

PETA UK

PETA probeert vluchtelingen op meerdere manieren warm te houden. De afgelopen maanden kregen de vluchtelingen bijvoorbeeld ook kleding van angorawol. Die was vooral afkomstig van kledingbedrijf Inditex, waar Zara onder valt. Het concern besloot angorawol in de ban te doen omdat bij de productie van de stof konijnen werden gemarteld.

H&M weerde het materiaal om die reden al eerder.

Deel artikel: