Waarom K3-factor, selfieluis en trouwma géén Woord van het Jaar werden

Uit een lijst van tien genomineerde woorden is sjoemelsoftware gekozen tot Woord van het Jaar 2015. Welke woorden haalden de lijst niet, maar behoren taaltechnisch tóch tot de pareltjes van 2015? Ton den Boon, hoofdredacteur van organisator Van Dale, selecteerde zeven woorden en legt ze uit.

De woorden kwamen onder de aandacht bij Van Dale omdat ze door mensen zijn ingestuurd of omdat ze veel voorkomen in de Nederlandse media. Ook taalexpert Eric Tiggeler, werkzaam bij Taalcentrum-VU, laat zijn licht schijnen op de net-niet genomineerde woorden. Wat denkt hij bij het lezen er van?

K3

Den Boon: "De verkiezing van de nieuwe K3 was eenmalig, daarom zal het woord na dit jaar niet meer relevant zijn. Het zal dus geen gangbaar woord worden."

Tiggeler: "Dit woord kan ook een chemische of wetenschappelijke term zijn. Het doet me niet zoveel. Het is erg beperkt tot K3 en de doelgroep van die meiden. Ik denk dat dit meer leeft in Vlaanderen."

Den Boon: "Veel woorden eindigen dit jaar op 'fie', het is dus niet onderscheidend. De trend is alweer voorbij, het woord is dus niet meer gangbaar."

Tiggeler: "Een volslagen idioot woord, maar daardoor des te leuker. Echt lachen. Ik kende de trend niet. Jammer dat die al voorbij is."

Den Boon: "Dit woord kwamen we niet vaak genoeg tegen, en is daarom dus niet genomineerd."

Tiggeler: "Een leerzaam woord, vooral omdat het je behoedt voor luizen. Een goed gevormde samenstelling uit het Engels en Nederlands. Je moet twee keer lezen voordat je het woord snapt. Een mooie."

Den Boon: "Dit is typisch thuistaal, het wordt niet gebruikt door de media. Daarnaast is een heel verhaal nodig om het woord te snappen."

Tiggeler: "Hier heeft iemand zijn best op gedaan. Grappig. Het komt in de media weinig terug, en dat is jammer. Je zou creativiteit en onverwachte woorden moeten belonen."

Den Boon: "Dit woord werd simpelweg niet vaak genoeg gebruikt."

Tiggeler: "Het wordt niet vaak gebruikt, maar ik zie er de waarde van in. Je weet in één klap wat ermee bedoeld wordt. Je doet het dagelijks, het is een gedachteloze handeling, maar door dit woord komt het onder je aandacht. Dat kan ik waarderen."

Den Boon: "Het woord verwijst naar één persoon, namelijk Sep Blatter. Ook wordt het woord bejaarde in de media niet meer gebruikt."

Tiggeler: "Dit woord heeft een nadeel. Je kunt het gedeelte 'schandaal' overal mee combineren. Een schandaaltiener, een schandaalsenior."

Den Boon: "Dit is zeker een aardig woord, maar het kwam niet vaak genoeg voor. We weten ook niet zeker of dit woord wel in 2015 is ontstaan."

Tiggeler: "Een mooie. En weer een leuke woordspeling. Het is creatief, er is over nagedacht en laat je op een frisse manier kijken naar bestaande verschijnselen. Mooi gevonden en sluit aan bij de tijdsgeest."

Deel artikel: