Collegezaal

Flexibel studeren: wat levert jou dat op?

Langer over je studie doen moet goedkoper worden. Dat vinden de VVD en PvdA. In september begint een proef bij de UvA en de HvA.

We hebben het hier over flexstuderen: als je flexstudeert, betaal je collegegeld per vak dat je volgt. Hoef je dus nog maar een of twee vakken te volgen, betaal je niet meer de volle mep. Wat vinden we hier eigenlijk van?

Op Twitter vond 63 procent van de 396 mensen die stemden het een goed idee, 37 procent lijkt het niks. Je kan nog steeds stemmen!

Minder betalen, flex. Wat kost dat dan?

Flexstuderen maakt studeren niet goedkoper. Sterker: los vakken volgen is 15 procent duurder. Maar als je in een studiejaar vanwege een bestuursfunctie maar een paar vakken volgt, dan zal het zeker goedkoper zijn dan een jaartje collegegeld à 1.951 euro.

We hebben even een tool voor je gebouwd waar je makkelijk kunt uitrekenen wat je kwijt zal zijn als je flexibel studeert. Simpel even het aantal studiepunten invullen en de rekening verschijnt vanzelf (klik hier voor grote versie).

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil al langer dat we zo gaan studeren. "Wij vinden het belangrijk dat studenten ook nog een bestuursfunctie kunnen doen, of vrijwilligerswerk of een stage. Zónder dat ze daarvoor collegegeld betalen."

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten ziet de proef in Amsterdam wel zitten. Wel moet goed worden gekeken naar negatieve effecten. Want niet voor iedereen zal deze nieuwe manier van studeren geschikt zijn. De LSVb benadrukt dat flexstuderen en de traditionele manier (elk jaar collegegeld aftikken) niet gaat vervangen. "Het is een extra mogelijkheid."

Flexibel studeren?

Universiteiten en hogescholen mogen zelf gaan bepalen welke studies zich wel en niet lenen voor flexibel studeren.

Volgens de LSVb moet je van tevoren goed nadenken of je een jaar flexibel wilt studeren. Want als je eenmaal je collegegeld hebt betaald, dan kun je dat niet achteraf terugvorderen.

En, wat vinden we van dat idee?

We vroegen studenten via onze NOS op 3 Facebook-pagina naar hun mening over het nieuwe flex-stelsel. De reacties waren over het algemeen positief.

Zo schrijft Jaimy Verhoeff: "Ik vind het een zeer goed idee: studenten die veel moeten werken om hun studie te betalen, kunnen zo de druk van de studie wat uitsmeren over een langere periode." En Malou van Stuijvenberg reageert: "Betalen voor wat je gebruikt. Prima plan!"

Een enkeling was kritisch, zoals Tessa Ligtenberg: "Ik vind het op zich geen slecht idee, maar men moet uitkijken dat studenten die twee studies doen er niet de dupe van worden." Nikkie Claasen de Ruiter vraagt zich af: "Wat voor een invloed zal dat op je studiefinanciering hebben?"

Tessa kunnen we al gerust stellen, want je hoeft niet flexibel te gaan studeren. Je kan er ook voor blijven kiezen gewoon elk jaar collegegeld te betalen en zoveel vakken te volgen als je wilt. En Nikkie: je houdt zeven jaar recht op studiefinanciering.

Deel artikel: