Gevangenen binden het prikkeldraad in rollen

Zo verdient Hongarije aan de vluchtelingencrisis

De vluchtelingencrisis heeft niet alleen verliezers: Hongarije heeft er een exportproduct bij. Het land verkoopt nu prikkeldraad waarmee andere landen vluchtelingen buiten de deur proberen te houden.

  • Reuters
    Gevangenen binden het prikkeldraad in rollen
  • Reuters
    Rollen prikkeldraad
  • AFP
    Prikkeldraad aan de Grieks-Macedonische grens

In de buurt van Boedapest is een gevangenis waar prikkeldraad wordt gemaakt. Gevangenen maken dat draad van grote stalen platen en binden het in grote rollen. Die rollen worden daarna weer doorverkocht aan bijvoorbeeld Slovenië en Macedonië.

Die landen volgen namelijk het voorbeeld van Hongarije, door ook grote hekwerken langs de grenzen te plaatsen. Hongarije heeft al zo'n hek langs de complete grens met Servië en Kroatië geplaatst.

Voor het Hongaarse hek moest het land het meeste prikkeldraad zelf importeren. "Nu maken we genoeg prikkeldraad om eventueel ook de grens met Roemenië compleet af te sluiten", zegt Hongaarse ambtenaar tegen persbureau Reuters. Hongarije heeft zelfs al meer dan 100 kilometer prikkeldraad geleverd aan Macedonië.

Op dit moment zitten honderden vluchtelingen vast op de Grieks-Macedonische grens. Macedonië wil nog eens 40 kilometer hekwerk plaatsen om te voorkomen dat vluchtelingen om hun grensblokkades heenlopen.

Deel artikel: