Nadia Benaissa van Meld Islamofobie

Deze moslima's willen af van moslimhaat

'Fucking kankerwijf met je hoofddoek', 'kankermoslim', 'rot op naar je eigen land'. Het is een kleine greep uit de meldingen die de afgelopen maanden binnen zijn gekomen bij Meld Islamofobie. Dat is een platform van vier moslima's die moslimdiscriminatie registeren. Na de aanslagen in november in Parijs zien zij dat het aantal meldingen van moslims die discriminerende kreten krijgen te horen, is toegenomen.

"We zijn hiermee begonnen, omdat de discriminatie van moslims niet goed wordt geregistreerd bij de officiële instanties zoals de politie", legt Nadia Benaissa (28) uit, een van de initiatiefnemers. "Het is iets systematisch, het komt heel vaak voor, maar dit is niet terug te zien in de cijfers."

Steeds meer meldingen

Niet alleen bij het meldpunt van Nadia komen meer meldingen binnen, ook andere organisaties zien een stijging. Zoals de politie. Uit officiële cijfers blijkt dat in 2014, 206 meldingen bij de politie zijn binnen gekomen van discriminatie van moslims. In 2013 was dat nog 150 keer.

Volgens deskundigen zijn deze cijfers het topje van de ijsberg, omdat de aangiftes bij de politie niet altijd goed worden geregistreerd en de aangiftebereidheid onder de slachtoffers laag is. "En als er geen juiste cijfers zijn, is het onmogelijk om dit probleem aan te pakken", aldus Nadia.

Eerste rapport

Meld Islamofobie begon in januari met een Facebook-pagina. De meldingen die daar binnenkomen, worden eerst gecheckt aan de hand van een aantal criteria. "We verifiëren de meldingen bij de melder, maar ook bij andere getuigen."

Hun bevindingen staan in hun eerste rapport dat onlangs uitkwam. In de periode van januari tot en met juni zijn er ruim 80 meldingen binnengekomen, vooral van gesluierde moslimvrouwen. "Vies kankerwijf, rot op naar je eigen land, doe die hoofddoek van je hoofd", dat zijn de opmerkingen die ze horen", vertelt Nadia. "Dit gebeurt gewoon in de openbare ruimte."

Via Skype houden de meiden contact

"We registeren de meldingen niet alleen, we bieden ook hulp aan aan de slachtoffers. Ons meldpunt bestaat uit een jurist, psycholoog, socioloog en antropoloog. Als iemand bijvoorbeeld juridische hulp nodig heeft, dan kom ik in actie", aldus Nadia.

Contacten leggen

Het werk zit er voor Nadia en haar collega's nog niet op. Met hun eerste rapport in de hand, gaan ze langs verschillende organisaties om aandacht te vragen. "Ons voornaamste doel was het laten ontstaan van cijfers over dit probleem. Nu gaan we contacten leggen met anti-discriminatiebureau's, politie om te kijken wat we kunnen doen om dit geweld te stoppen."

Nadia legt uit hoe ze te werk gaat.

Deel artikel: