Kerstboom

Dit kruipt er allemaal door je kerstboom

Dus jij zet dit jaar weer een kerstboom op? Dat betekent dan gelijk dat je er duizenden nieuwe huisdieren bij krijgt. De dennenbomen die jij in huis haalt, nemen namelijk allerlei beestjes uit de natuur mee naar binnen.

Bioloog Bas Defize van de Universiteit Utrecht heeft - gewapend met een vergrootglas - laatst nog aan een kerstboom geschud. De oogst: een paar kleine rode spinnetjes, bladluizen, springstaartjes en daarnaast nog een paar beesten die hij zo snel niet herkende.

Dit kruipt er door je kerstboom

Niet dat je daarom je kerstboom direct buiten hoeft te zetten. "Ze hebben geen enkele kwalijke bijwerking", zegt Defize. "Bovendien is zo'n boom maar een toevoeging van 1 à 2 procent op het totaal aantal beesten dat je toch al in huis hebt." Want ook in bijvoorbeeld kamerplanten en kelderkasten krioelt het één en ander.

Ook kerstboom met beestjes

Heb je toch wat jeuk gekregen en wil je overschakelen naar een kunstboom? Zelfs dan kom je bedrogen uit, zegt Defize. "Als je 'm net koopt en in je huis zet, komen er vanzelf huismijten in. Zo bouwt ook een kunstboom vanzelf een eigen beestenbende op. Je moet 'm elk jaar chemisch laten reinigen, wil je dat er echt uit krijgen."

Geen kunstsneeuw

Voor alle dierenvrienden heeft Defize nog wel een advies: gebruik geen kunstsneeuw. "Je bedekt ze dan met zo'n kleverige toestand, dat vinden ze helemaal niet leuk."

Deel artikel: