Is de Mona Lisa de Mona Lisa eigenlijk wel?

Wie is Mona Lisa? Die vraag houdt wetenschappers en kunsthistorici al eeuwen bezig. De meeste kunsthistorici gaan ervan uit dat Leonardo da Vinci Lisa del Gherardini naschilderde. Maar volgens een Franse onderzoeker is het tóch iemand anders. De BBC zendt daar morgenavond de documentaire Secrets of the Mona Lisa over uit.

Onderzoeker Pascal Cotte zegt dat er onder het portret Mona Lisa (Vrouwe Lisa), een andere vrouw is afgebeeld. Dat zou de échte Mona Lisa zijn, alleen zonder geheimzinnige glimlach en zonder ogen die je aankijken. De vrouw die wij al vijf eeuwen Mona Lisa noemen, zou dan iemand anders zijn.

Cotte heeft het verborgen portret ontdekt met een nieuwe fototechniek. Met een speciale lens kon hij door de verflagen heen kijken. Hij doet al tien jaar lang onderzoek naar het kunstwerk. Zo kwam 'ie eerder al achter de oorspronkelijke kleuren van de Mona Lisa.

Met lichttechniek kon Cotte door de lagen heen kijken

Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon maakte voor de BBC een documentaire over de ontdekking van Cotte. "Hij zet de hele kunstgeschiedenis op zijn kop."

Dixon denkt dat de ontdekking van Cotte zelfs kan leiden tot een nieuwe naam van het schilderij. "Het Louvre zit vast niet te springen om die te veranderen. Maar daar gaat het wel om. Tot ziens Mona Lisa, het is iemand anders." Het Louvre wil geen commentaar geven.

Is het echt zo?

Da Vinci-kenner Michael Kwakkelstein is niet overtuigd. Hij denkt dat het onderliggende portret een onderdeel was van het schildersproces.

"Da Vinci bleef tot het laatste moment verandering aanbrengen in zijn werk. Het kan zijn dat hij op het laatste moment pas dacht: ik voeg de glimlach toe en laat haar het publiek aankijken. Dat het verborgen portret dat niet heeft, betekent niet dat het iemand anders is. Het blijft dezelfde vrouw."

Deel artikel: