Verkopen

Met dit papiertje krijg je als flexwerker makkelijker een hypotheek

Als flexwerker een huis kopen? Daar heb je drie jaar geduld voor nodig. Dan durven banken het vaak pas aan om mensen met een tijdelijk contract een hypotheek te geven.

Tot vandaag. Flexwerkers kunnen vanaf nu met een perspectiefverklaring langs bij geldverstrekkers voor een hypotheek. Niet de meest sexy term. Maar die verklaring heb je nodig, zodat de bank weet dat jij later netjes je maandelijkse lasten kunt betalen. Het is een soort toekomstvoorspelling die wordt gedaan door je uitzendbureau.

De perspectiefverklaring voor flexwerkers heeft voor geldverstrekkers dezelfde waarde als een werkgeversverklaring. Dat document krijgen mensen met een vast contract normaal gesproken als ze een hypotheek willen afsluiten.

Geen garantie

De perspectiefverklaring bestaat al even. Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis begonnen twee jaar geleden een proef om aan tijdelijke werknemers een hypotheek te verstrekken. Daarbij wordt gekeken naar wat je kan en niet wat je in het verleden hebt verdiend.

Je kijkt naar iemands mogelijkheden, in plaats van wat iemand de afgelopen drie jaar heeft verdiend.

SNS Bank

De proef is nu uitgebreid met meer geldverstrekkers. Grote banken als SNS, ABN Amro en Rabobank doen mee. Maar de verklaring is geen garantie. Je bent een stapje dichterbij het afsluiten van een hypotheek, maar je inkomen wordt nog wel gewoon gecheckt.

"Voor ons is dit mooi", zegt een woordvoerder van de SNS Bank. "De markt wordt steeds flexibeler. Het is belangrijk om daar op een andere manier mee om te gaan."

Want het verkrijgen van een hypotheek is soms lastig voor flexwerkers (en zzp'ers), vinden ze ook bij de SNS Bank. "Eerst was het altijd maatwerk, en keken we wat iemand de afgelopen drie jaar heeft verdiend. Met dit document is dat niet meer nodig. Je kijkt naar iemands mogelijkheden."

Gevaar

En daar schuilt volgens Frank Alfrink van ZZP Nederland ook een gevaar in. "De vraag is: hoe objectief en kwalitatief is de blik op de toekomst? Het is maar net welke deskundige jou een positieve of negatieve inkomensprognose gaat geven."

Ook denkt hij dat het discriminatie in de hand werkt, al vindt hij dat niet erg. "Ik kan me voorstellen dat een universitair geschoolde interim-manager uit Amsterdam sneller een perspectiefverklaring krijgt dan een thuiszorgmedewerker in Oost-Groningen. Het is subjectief en discriminatoir, maar ook wel weer terecht. De perspectieven liggen nu eenmaal anders."

Deel artikel: