Alsjeblieft, 0,01 procent extra motivatie om in 2015 af te studeren

Als je dit jaar afstudeert, betaal je 0,01 procent rente over je lening. Ja, dat lees je goed. 0,01 procent. Je betaalt dus bijna precies terug wat je hebt geleend. Waarom is dat percentage eigenlijk zo laag?

Om te beginnen: je betaalt in Nederland nooit extreem veel rente over je studielening. Maar zo laag als dit is wel heel bijzonder.

Hoe kan het nou dat je op je studielening zoveel minder rente betaalt dan als op een lening bij de bank? Het antwoord: staatsleningen.

Yesss, even een stukje economie: als je leent voor je studie, leen je geld van de overheid. Maar die betaalt dat niet zomaar uit de schatkist, die lenen dat geld zelf ook weer.

Geld lenen is heel goedkoop voor Nederland.

Economieredacteur Marleen de Rooy

En laat 'de Nederlandse staat' nou net ontzettend goedkoop kunnen lenen. "Dat komt omdat de Europese Centrale Bank (ECB) gigantisch veel geld in de economie heeft gepompt", zegt onze economieredacteur Marleen de Rooy. "En daardoor is geld lenen heel goedkoop voor Nederland."

Dat blijft waarschijnlijk voorlopig nog wel even zo. Want donderdag gaat de ECB waarschijnlijk zeggen dat ze nog wel even doorgaan met het pompen van geld in de economie. "En da's goed nieuws", zegt Marleen. "Want dan blijft de rente nog wel even laag."

5-jarenplan

Er zit één addertje onder het gras, want elke vijf jaar wordt de rente opnieuw vastgesteld. En dat geldt dan met terugwerkende kracht.

Kortom: als je over vijf jaar nog niet alles hebt afbetaald, ga je de rente betalen die dan geldt. Studeer je dus dit jaar af, dan betaal je de komende vijf jaar 0,01 procent. Is de rente over vijf jaar bijvoorbeeld 1,5 procent, dan betaal je de tweede vijf jaar 1,5 procent rente. Etcetera, etcetera.

Deel artikel: