De studio van #FIRST

Bekende YouTubers krijgen eigen tv-programma

Bekende YouTubers zijn vanaf 7 december ook 'gewoon' op televisie te bekijken. De zender #FIRST zendt vijf dagen per week, een uur per dag, volledig live uit. Het programma is nergens terug te kijken en dat is opvallend, want zo'n beetje alle andere mediabedrijven zijn druk bezig met het on demand en online bereiken van kijkers.

YouTubers als Veras Fawaz (van Fijne Vrienden), Ronald en Timo (van HetGamePortaal) en Joost Klein (van Eenhoornjoost) gaan de programma's maken. Zij, en nog acht anderen, zijn samen goed voor ongeveer een miljoen abonnees op YouTube.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"We merkten dat wij geen tv meer keken en de doelgroep ook niet", vertelt Veras Fawaz. "Dat komt niet doordat we het medium tv slecht vinden. Maar wát er op tv is, is niet voor ons."

Het tv-format wordt niet precies hetzelfde als wat ze al op YouTube doen. Veras: "Normaal zetten we een camera neer en doen we ons ding, op tv is het toch wat professioneler. Maar het interactieve houden we: er staat een chat in beeld en de kijkers kunnen ons gewoon bereiken op Instagram en Twitter."

"Iedereen kijkt steeds vaker online programma's terug of tv on demand", vertelt Jeroen Koopman van producent NewBeTV. "Maar YouTubers kijken op het moment dat het filmpje gepost wordt, precies zoals dat op tv werkt eigenlijk. Enzo Knol post bijvoorbeeld elke dag om vier uur een nieuw filmpje. Dan zitten zijn volgers klaar. Ze kijken 'm niet zes uur later nog."

De zender richt zich op 10- tot 20-jarigen. Die groep kijkt veel naar vlogs en weinig naar tv. "Er is ook niets voor ze op tv", zegt Jeroen. "Het Zapp Weekjournaal is voor kinderen tot twaalf jaar, BNN begint bij twintig jaar. De groep daar tussenin willen wij bereiken."

Deel artikel: