Wat heb je gemist en wat moet je weten?

Wekdienst: wiet, klimaat, Turkije, beveiliging

Goedemorgen,

nu is het bijna overal droog, maar vanuit het zuidwesten komt er regen aan. Vanmiddag kan het weer hard tot stormachtig waaien, met windstoten tot 90 kilometer per uur. Het is maximaal 12 graden.

'Gemeenten, geef vergunningen voor wietkweek'

Gemeenten moeten vergunningen gaan afgeven voor de productie en de verkoop van wiet. Dat zegt een werkgroep van de gemeenten in de Volkskrant.

Het systeem moet de illegale wietteelt tegengaan. Daar wordt nu door criminelen veel geld aan verdiend. Het kabinet heeft al vaak laten weten niks te zien in het reguleren van de wietteelt.

Parijs maakt zich op voor de klimaattop

Obama en Hollande leggen een bloem bij Bataclan

Zo'n twee weken lang werkt de wereld aan nieuwe klimaatafspraken. Vanavond gaat de top officieel van start. De Franse hoofdstad wordt zwaar bewaakt om aanslagen te voorkomen.

Ook premier Rutte houdt vanmiddag een toespraak. Veel wereldleiders hebben vlak na aankomst in Parijs de aanslagen in de stad herdacht. Zo legde president Obama een witte roos bij concertzaal Bataclan. Daar vielen zo'n twee weken geleden de meeste slachtoffers.

De Nederlandse telefoon die je zelf kan repareren

Elke twee jaar een nieuwe telefoon kopen, dat moet verleden tijd zijn met de Fairphone 2. Die kan je namelijk uit elkaar halen, en dan kan je er gewoon nieuwe onderdelen inzetten. Volgende maand worden de eerste exemplaren geleverd.

Turkije en de EU sluiten akkoord over vluchtelingen

Frans Timmermans

Europa en Turkije hebben afspraken gemaakt over de opvangen van vluchtelingen. De Turken gaan meer Syrische vluchtelingen opvangen en de bewaking aan de grens verscherpen, zodat er minder vluchtelingen naar Europa komen. In ruil daarvoor betaalt Europa 3 miljard euro aan de Turken.

Ook is er afgesproken dat er weer onderhandelingen komen met Turkije over lid worden van de EU. Daar is kritiek op, vanwege de mensenrechten-situatie en de persvrijheid in Turkije.

Kabinet wil geld voor beveiliging sprekers

De regering wil geld uitrekken voor debatten of tentoonstellingen die beveiligd moeten worden. Het kost soms veel geld om een expositie of een lezing van een omstreden spreker te beveiligen.

Zo moest de Balie in Amsterdam twee dagen dicht vanwege het bezoek van de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Het plan wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer.

Deel artikel: