moslims Canada

Synagoge vangt biddende moslims op na brandstichting

Een synagoge in de Canadese stad Peterborough heeft de deuren geopend voor de lokale moslimgemeenschap. Moslims hadden daar geen plek meer om gezamenlijk te bidden, nadat hun moskee twee weken geleden in brand werd gestoken.

De moskee werd de dag na de aanslagen in Parijs door onbekende daders aangestoken. Gevolg: ruim 56.000 euro schade, maar vooral ook voor een onbruikbaar gebedshuis. En omdat de Masjid al-Salaam de enige moskee in de stad is, konden moslims niet uitwijken. De schrik zat er bij bezoekers goed in:

Daarop kwam Larry Gilman, de voorzitter van de synagoge, in actie. Hij stelde zijn bestuur voor de moslims bij hen te laten bidden. Daar ging men unaniem mee akkoord.

Ik hoop dat dit een klein voorbeeld kan zijn voor anderen. Het gaat niet om religie of ras, Canadezen doen dit voor elkaar.

Larry Gilman, voorzitter van de Beth Israel synagoge

De voorzitter van de moskee, Kenzu Abdella, was eerst wat onwennig toen hij het voorstel kreeg in een synagoge te komen bidden. "Ik vroeg me af of we daar wel mochten zijn", vertelt hij aan CBC News. "Maar dat veranderde binnen 24 uur. Het bestuur van de synagoge zei ons dat ze ons zouden ondersteunen bij alles wat we nodig hadden."

Inmiddels hebben er twee gebedsmiddagen en een diner plaatsgevonden. Abdella is de joodse gemeenschap erg dankbaar.

We hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Aan het einde van de dag is het een huis van god.

Kenzu Abdella, voorzitter moskee

Voor de moskee is ook een crowdfundingsactie opgezet, die bijna 80.000 euro opleverde. Meer dan genoeg om de schade te repareren dus. Tot die tijd zijn moslims welkom in de synagoge, maar ook in lokale christelijke kerken.

Deel artikel: