Een Formule E-auto van Renault

Formule E gaat ook racen zonder coureurs

Er komt een nieuwe raceklasse bij: de 'roborace'. Het is een klasse speciaal voor zelfsturende auto's. De eerste races worden volgend jaar gehouden en daarbij komt dus geen coureur aan te pas.

In de races nemen twintig auto's, die qua onderdelen allemaal identiek zijn, het tegen elkaar op. Het enige dat de teams kunnen doen is van tevoren de computers in de auto zo goed mogelijk programmeren. Volgens oprichter Denis Sverdlov is de 'roborace' een ideale plek om de nieuwste technieken te testen.

De roborace is een onderdeel van de Formule E, waaraan alleen maar elektrische auto's (met chauffeur) mogen meedoen. De auto's zonder chauffeurs gaan straks voorafgaand aan elke race van de Formule E hun wedstrijden rijden.

Reclame voor de Formule E

"De formule E is een klasse die zichzelf nog moet bewijzen", vertelt NOS-verslaggever Louis Dekker. De roboraces zijn volgens hem een slimme manier om reclame te maken voor deze klasse. "We gaan de roboraces absoluut zien op televisie, maar neem het niet al te serieus. Het is pure aandachttrekkerij maar dan op een leuke manier."

Het is pure aandachttrekkerij maar dan op een leuke manier

Louis Dekker, Formule 1-commentator bij de NOS

Terwijl de roborace volgens Dekker niet echt een toekomst heeft, denkt hij dat je van de Formule E nog zeker wel wat gaat horen. "Er werd afhankelijk heel lacherig over gedaan", vertelt hij. "Mensen vonden dat de auto's een raar geluid maakten. Een soort rijdende stofzuigers."

Maar toch vinden autofabrikanten de Formule E interessant, omdat veel technieken uit gewone auto's in de autosport worden uitgevonden: "Het is voor iedere fabrikant een interessante klasse. Als de toekomst van autorijden deels elektrisch is, is het niet raar dat ook de autosport ermee bezig is. Ik denk dat over een jaar of vijf à zes het best een boeiende klasse kan zijn."

Deel artikel: