Elke week zijn er 34 demonstraties, maar waarvoor eigenlijk?

Liefhebbers van spandoeken en protestborden kunnen elke week bij gemiddeld 34 demonstraties terecht. Dit jaar zijn in de twaalf grootste Nederlandse steden al zo'n 1500 protestacties geweest. Vooral internationale conflicten zorgen ervoor dat we de straat opgaan.

Dat blijkt uit een analyse van NOS op 3 van het aantal demonstraties tot begin november dit jaar. De demonstratiehoofdstad van Nederland is (niet geheel verrassend misschien) Den Haag. Daar waren tot nu toe maar liefst zo'n 1000 demonstraties.

Klik op jouw stad om te zien hoe vaak er tot begin november gedemonstreerd werd. Hier vind je de grote versie:

Voor welke onderwerpen gaan we de straat op? Dat wisselt heel erg per gemeente. Zo maken demonstranten in Amsterdam zich vooral druk om internationale conflicten, terwijl ze in Tilburg heel erg bezig zijn met lokale kwesties (bijvoorbeeld: 'red de Pollepel', da's een gebouw).

In Haarlem staat dierenleed juist hoog op de demonstratie-agenda. Daar was vorig jaar bijvoorbeeld een protest tegen bont.

Selecteer in het menu hieronder jouw stad om te zien waarover er afgelopen jaar gedemonstreerd werd. Hier vind je de grote versie:

Landelijk gezien gaat 43 procent van de demonstraties over internationale onderwerpen en conflicten, zoals oorlogen, politieke situaties of rampen. De zorg staat met 11 procent op de tweede plek, gevolgd door milieu en dierenwelzijn met 10 procent.

Demonstraties over de actuele vluchtelingenproblemen vinden we terug op de laatste plek, maar zijn die er wel vaker dan vorig jaar. In Utrecht werden hiervoor bijvoorbeeld zeven keer de spandoeken uit de kast getrokken, terwijl het jaar daarvoor maar twee keer over dit thema werd gedemonstreerd.

Een demonstratie tegen abortus in Den Haag

Toch gaan de meeste demonstraties in Utrecht over het thema zorg. Dit komt vooral door de vele protesten tegen abortus. Ook in andere steden worden dit soort acties bijna maandelijks gehouden.

Opvallend is dat in Enschede slechts twee demonstraties waren en in Breda zelfs maar één. Alle drie deze demonstraties gingen over vluchtelingen. In Enschede waren het twee protesten over de komst van een azc, terwijl in Breda juist werd gedemonstreerd vóór de opvang van vluchtelingen.

Deel artikel: