TEDx Amsterdam

Meer dan 15.000 mensen willen naar TEDx Amsterdam

Meer dan 15.000 mensen wilden vandaag naar TEDx in Amsterdam, maar er mogen maar 750 mensen naar binnen. Populair congresje dus, maar wat maakt dit evenement nou zo bijzonder?

Misschien is het wel de exclusiviteit, want het publiek wordt zorgvuldig geselecteerd. "Het is fifty-fifty", vertelt Jim Stolze, de organisator. "De helft van de mensen zoeken we zelf uit. Het komt voor dat een gastspreker graag wil dat iemand van de Universiteit Twente erbij is, dan proberen we dat te regelen. We zorgen wel dat het publiek divers is."

De mensen die niet worden gekozen, moeten zich eerst aanmelden. "Je moet een motivatie opsturen naar de organisatie. We willen graag weten waarom iemand erbij wil zijn en wat degene kan doen om de ideeën van de sprekers verder te brengen."

Kwantumcomputer ja of nee?

En die sprekers komen uit allerlei specialismen. Zo vertelt wetenschapper Leo Kouwenhoven over kwantummechanica en bespreekt met het publiek of we een kwantumcomputer kunnen gaan bouwen, een computer die heel veel meer is dan de computers die we nu hebben (hier meer).

Kouwenhoven vertelt dat je een kwantumcomputer kan vergelijken met een doolhof waarbij je een balletje naar de uitgang moet leiden. Een gewone computer heeft vijftig pogingen nodig om de uitgang te vinden. Ieder balletje gaat één voor één opzoek naar de uitgang. Pas wanneer het vorige balletje faalt, gaat het volgende op pad.

Een kwantumcomputer heeft ook vijftig balletjes nodig om de uitgang te vinden, maar het grote verschil is dat hij alle vijftig balletjes tegelijkertijd kan laten zoeken. Een kwantumcomputer vindt dus dezelfde oplossing als een gewone computer, maar dan héél veel sneller.

Leo Kouwenhoven op TEDx Amsterdam

Kouwenhoven hoopt dat we kwantumcomputers kunnen gebruiken om bijvoorbeeld zonnepanelen efficiënter te laten werken of de geleiding van elektriciteit te verbeteren. Nu zetten zonnepanelen ongeveer tien procent van de energie die ze opvangen om in elektriciteit. Vervolgens gaat er veel verloren bij het vervoer van de elektriciteit over de kabels die er nu beschikbaar zijn. Kouwenhoven denkt dat kwantummechanica de oplossing biedt voor betere materialen.

Duurt nog wel even

Maar we zijn er nog niet. Kouwenhoven denkt dat het nog ziet tien jaar duurt voordat de kwantumcomputer er is. En dan nog is het volgens sceptici onzeker of het überhaupt kan. "Je moet wel een beetje een optimist zijn", zegt Kouwenhoven. "Maar er is steeds meer dat het optimisme rechtvaardigt."

Het doel is om de mensen in het publiek te inspireren zodat ze ook gaan helpen om bepaalde ideeën, die vandaag besproken worden, te realiseren.

Jim Stolze, organisator TEDs Amsterdam

Ook hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys spreekt vandaag in Amsterdam. Zijn verhaal gaat over angst. Volgens Denys leven we in een angstcultuur die wordt aangewakkerd en onderhouden door de media. Maar die angst zit bij ons vooral tussen de oren. De media kiezen namelijk vaker voor thema's die onze angst verhogen, dan 'blije' thema's.

Ook bijvoorbeeld de politie en militairen op straat na de aanslagen in Parijs zorgen ervoor dat we angstiger zijn. Als we van onze angstcultuur af willen, moeten we volgens Denys investeren in dingen als onderwijs en cultuur.

Damiaan Denys in zijn kleedkamer bij TEDx Amsterdam

Een andere spreker is Matt Stopera die vorig jaar wereldnieuws werd met de zoektocht naar zijn gestolen telefoon. "De gasten die we uitnodigen staan daar niet zomaar", vertelt Stolze. Wij zochten 'm op om alvast vooruit en terug te blikken.

Matt Stopera en z'n verloren telefoon

Het thema dit jaar is Big Questions. "Er is zoveel informatie beschikbaar en er zijn overal antwoorden te vinden, maar wat zijn nu eigenlijk de vragen", zegt Stolze. "Het is een beetje een filosofische gedachte."

Inmiddels staan er dus zo'n 15.000 mensen op de wachtlijst voor dit evenement. Maar je hoeft niet naar de Stadsschouwburg om mee te kijken. Op verschillende universiteiten is de dag via livestreams op grote schermen te volgen. En morgen zijn de filmpjes van alle sprekers terug te vinden op de site van TEDx.

Deel artikel: