Wat heb je gemist en wat moet je weten?

Wekdienst: Rusland, vuurwerk, ProRail en gokken

Goedemorgen,

in het oosten straks nog wat zon, in de rest van het land meer bewolking en wat regen. Het wordt zes tot negen graden. Vanavond meer regen. En het wordt een wisselvallig weekend.

Rusland bombardeert gematigde Syrische oppositie niet meer

Een Russische bommenwerper gooit bommen op Syrië. De foto is vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie.

Rusland gaat in Syrië alleen IS en andere jihadistische groepen bombarderen. Dat heeft de Russische president Poetin afgesproken met zijn Franse collega Hollande. Rusland bombardeert nu ook oppositiegroepen die vechten tegen de Syrische president Assad.

Na de aanslagen in Parijs, ging Hollande op zoek naar meer internationale hulp om IS te vernietigen. Hij reisde daarvoor onder meer naar Washington. Moskou was zijn laatste stop.

Op steeds minder plekken mag je vuurwerk afsteken

Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam

Uit onderzoek van het AD blijkt dat zeker 56 gemeenten met oud en nieuw een vuurwerkvrije zone instellen, bijvoorbeeld rond scholen en ziekenhuizen. Vorig jaar waren dat er nog maar 33.

Onder de nieuwe gemeenten met zo'n verbod zitten grote steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht. Die vinden dat er te veel schade wordt aangericht en gewonden vallen. Volgens het AD hebben bijna alle gemeenten die vorig jaar een vuurwerkverbod instelden, dat dit jaar weer.

ProRail geeft te weinig uit aan rails

Werkzaamheden aan het spoor bij Utrecht Centraal

ProRail heeft te weinig geld uitgegeven aan het vervangen van oude rails en te veel aan grote projecten, zoals stations. De Telegraaf schrijft dat honderden miljoenen euro's nog op de plank liggen voor vervanging van rails.

Eerder werd juist werd gezegd dat er een enorm geldtekort was. Staatssecretaris Dijksma zegt dat Prorail echt beter met z'n geld moet omgaan.

1,5 miljoen Nederlanders gokken op buitenlandse sites

Pokeren op internet

Zo'n anderhalf miljoen Nederlanders gokken online, terwijl goksites in Nederland verboden zijn. Tenminste, dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Holland Casino.

Volgens het onderzoek gokken zo'n 700.000 mensen drie keer of minder per jaar online en zo'n 800.000 vier keer of meer. Mensen gokken via buitenlandse site, omdat online gokken hier nog verboden is. Waarschijnlijk wordt dat in 2017 gelegaliseerd.

Deel artikel: