Hoe gaat 't met Matt en z'n Brother Orange?

Begin dit jaar werd de Amerikaan Matt Stopera wéreldberoemd in China. De reden: zíjn gestolen telefoon dook daar een jaar nadat die was gestolen weer op. Matt kwam daar achter, doordat de nieuwe eigenaar er allemaal selfies mee nam. En die belandden in Matt's iCloud.

De foto's bleven maar komen, dus liet Matt z'n telefoon blokkeren. Hij schreef er een artikel over en dacht toen dat 'ie er wel klaar mee was. Niet dus, want z'n BuzzFeed-artikel was vertaald in China en werd daar door duizenden mensen gelezen en gedeeld.

De Chinezen vinden het zo'n goed verhaal dat ze helpen om de man op de foto's, vanaf dan Brother Orange, te vinden. En dat lukt. De man blijkt de telefoon via zijn neef te hebben gekregen. Hij had geen idee dat 'ie gestolen was. Daarna gaat het snel: Matt reist naar China om z'n Bro Orange te ontmoeten en weet niet wat hij meemaakt als hij aankomt op het vliegveld:

Nu, maanden na zijn China-tripje, is Matt in Nederland om vandaag te speechen tijdens TEDx in Amsterdam. Wij spraken 'm voorafgaand aan zijn optreden om alvast vooruit en terug te blikken. Mocht je nog niet genoeg hebben van Matt's verhaal? Hij maakte er een documentaire over, Brother Orange, die binnenkort uitkomt.

Matt Stopera

Deel artikel: