Zo ziet de neppe televisie er uit

Deze televisie wil geen enkele inbreker hebben

Morgen kunnen 500 mensen in Amsterdam Nieuw-West een nep-televisie bij de gemeente ophalen. Het kleine kastje heeft een paneel met led-lampjes. Die kunnen urenlang verschillende kleuren licht geven, waardoor het vanuit buiten net lijkt alsof iemand tv aan het kijken is.

Het doel van de nep-tv's is dat inbrekers denken dat er iemand thuis is. "En daar houden ze meestal niet van", zegt Manon Koffijberg van stadsdeel Nieuw-West. "We hebben gekeken welk gebied de afgelopen vier jaar het meest met woninginbraken te maken heeft gehad. Binnen dat gebied hebben we 500 huizen geselecteerd voor de proef."

Amsterdam is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente die de nep-tv's gaat testen. De garantie dat het werkt, hebben ze volgens Koffijberg niet. De gemeente kan dus alleen maar hopen dat er minder vaak ingebroken wordt in de buurt.

"Het geeft mensen ook een veiliger gevoel als ze van huis zijn. Daar gaat het voor ons ook om", zegt Koffijberg. "We gaan na verloop van tijd bij de testers polsen hoe enthousiast ze over het gebruik zijn."

Maar zijn inbrekers wel zo makkelijk voor de gek te houden? Veel mensen hebben hun televisie namelijk midden in de huiskamer staan, dus kan je vanuit buiten makkelijk zien of hij aanstaat. "Het is echt een voorwaarde dat je televisie niet vanuit buiten te zien is", zegt Koffijberg. "Het is dus niet in ieder huis toe te passen. Maar als ze willen, kunnen mensen hem bijvoorbeeld ook in de slaapkamer zetten."

In het geselecteerde gebied staan zowel koop- als huurwoningen. Het stadsdeel Nieuw-West betaalt alle nep-tv's voor de koopwoningen en woningcorporatie Ymere zorgt dat alle huurhuizen worden voorzien. Per stuk kosten ze zo'n 18 euro.

Gebruikers hoeven volgens Koffijberg trouwens niet bang te zijn voor een enorme energierekening. Omdat het paneel compleet uit led-lampjes bestaat, kan je het vergelijken met een lampje van 3 watt.

Deel artikel: