Onderzoek naar bloedspetters bij het NFI

Real life Dexter: een moord oplossen met bloedspetters

Een moord oplossen door te kijken naar de bloedspetters: in de serie Dexter kan dat prima, maar in real-life is dat toch wat lastiger. Nick Laan promoveert vandaag aan de UvA op het onderwerp: hij maakte een methode om de invloed van zwaartekracht op een bloeddruppel te onderzoeken.

Dat is belangrijk, want bloedspetters kunnen veel zeggen over waar de dader en het slachtoffer zich bevonden. Zo zegt de locatie van de spatten op de muur veel over waar het slachtoffer gezeten, gelegen of gestaan heeft toen de spatten ontstonden, zegt Nick. "Dat soort informatie kan heel belangrijk zijn om meer details van de dader te achterhalen of om een alibi te toetsen. "

"Met de huidige methodes wordt aangenomen dat de bloeddruppels in een rechte lijn door de lucht vliegen", vertelt Nick. "Dat kan natuurlijk niet, want er bestaat ook nog zoiets als zwaartekracht."

Dat probleem is al langer bekend, maar er was nog niet echt een alternatief. "Ik ben de eerste die een aanpak heeft bedacht waar we de zwaartekracht wél mee kunnen nemen in de berekeningen. Ik gebruik daar 3D-scantechnieken voor. En dit werkt."

"De methode van Nick is een enorme verbetering", zegt Karla de Bruin, van het Nederlands Forensisch Instituut. "We konden de patronen van het bloed wel gebruiken, maar we konden lang niet alle spetters onderzoeken, omdat we de zwaartekracht niet mee konden rekenen."

Nick doet een bloedspatanalyse

Bloeddruppels scannen

Nick gebruikt een 3D-scanner om de bloeddruppels te meten. Hij zet het apparaat tegen de muur en scant de druppel in de computer. Op die computer gebeurt het analytische werk: daar staat de software op die Nick ontwikkeld heeft.

Die software kan de grootte van en de hoogteverschillen in de druppel zien en rekent dan uit wat de baan van de druppel is geweest.

Nick Laan gebruikt de 3D-scanner om een bloeddruppel te onderzoeken

Elke zaak met bloed

Hoe vaak ze de methode bij het NFI gaan gebruiken, en hoe vaak het echt tot een oplossing leidt, is moeilijk te zeggen. "Maar ook al is dat één keer per jaar, dan is het nog steeds de moeite waard", volgens De Bruin.

Ik hoop dat binnen één of twee jaar forensisch onderzoekers overal ter wereld mijn methode gebruiken om moorden op te lossen

Nick Laan - promovendus

Het onderzoek moet eerst nog goedgekeurd worden om bij strafrechtelijk onderzoek gebruikt te worden. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet duidelijk. Maar Nick is daar druk mee bezig. “Ik hoop dat binnen één of twee jaar forensisch onderzoekers overal ter wereld mijn methode gebruiken om moorden op te lossen.”

Deel artikel: