'Ik denk dat Brussel nu de veiligste stad van Europa is'

In Brussel gaan morgen de deuren van de onderwijsinstellingen weer open. Iedereen kan dus weer naar school of universiteit, ondanks dat het hoogste dreigingsniveau nog steeds geldt. Sommige studenten twijfelen of het wel veilig genoeg is om te gaan.

"Ik heb wel gehoord van mensen dat ze nog niet terugkomen omdat ze het te gevaarlijk vinden", zegt student businessmanagement Gil Boecks. "Er is een soort van tweedeling onder de studenten."

Maar zelf is hij vastbesloten: "Ik ga zeker weer naar school. Ik heb wel een veiliger gevoel. Ze laten de stad niet zomaar volstromen met studenten, dan moet het wel veiliger zijn."

Ik denk dat Brussel de veiligste stad van Europa is met al die politie en militairen op straat.

Gil Boecks - student

Veel Brusselse studenten waren de afgelopen dagen niet in de stad, maar verbleven bij familie. Zo ook Chris Lanssens, die het een goede zaak vindt dat de lessen morgen weer beginnen. "Ik denk dat de meeste mensen blij zijn dat ze hun dagelijkse routine weer op kunnen pakken. Ik ga morgen uiteraard. Ik ben niet bang om te gaan."

Jonathan Hooft, Vlaamse Vereniging voor Studenten

Bij de studentenvakbond, de Vlaamse Vereniging voor Studenten, zien ze dat de gevoelens gemengd zijn. "Ik heb wel hier en daar ook gehoord dat ouders hun kinderen liever thuis houden. Ze zien het niet zitten om hen naar Brussel te laten gaan", vertelt voorzitter Jonathan Hooft. "Maar de meeste studenten zijn opgelucht en blij dat het morgen weer begint."

"Ik denk dat angst een slechte raadgever is", vervolgt Jonathan. "Die moet je niet laten overheersen ." Hij voorziet geen logistieke problemen: "De meeste studenten komen vanavond en morgen gewoon met de trein, denk ik. Als iedereen met de auto zou komen, dan wordt het echt rampzalig op de weg."

Extra beveiliging bij scholen

Hogescholen en universiteiten in Brussel maken vandaag allemaal plannen om de gebouwen extra te beveiligen. "We gaan een aantal ingangen sluiten. Per gebouw blijft er maar een ingang open en daar zal ook extra beveiliging staan", vertelt Filip Clarisse van hogeschool Odisee.

Ze krijgen morgen ook hulp van buitenaf. Er worden 500 extra agenten ingezet in Brussel, die de metro's en scholen gaan bewaken.

Ook op de Vrije Universiteit Brussel zijn de deuren morgen beperkt open. Sicco Wittermans van VUB zegt dat de universiteit morgen meer beveiligd zal zijn dan normaal: "Alle beveiligingsmedewerkers staan op scherp, politie patrouilleert extra bij de campussen en alleen de auto's met bij ons bekende nummerplaten mogen het terrein op."

Deel artikel: