Wat heb je gemist en wat moet je weten?

Wekdienst: bomgordel, luchthavens en klimaatplan

Goedemorgen,

Op steeds meer plaatsen gaat het regenen, mogelijk valt er ook wat natte sneeuw. Het wordt twee tot zes graden. Ook morgen wat buien, maar af en toe ook een beetje zon.

Wat heb je gemist?

Steeds meer kinderen groeien op in een bijstandsgezin met weinig geld. Het zijn er 223.000, dat komt neer op meer dan zes procent van de kinderen zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een bijstandsgezin heeft soms niet genoeg geld voor sport, muziekles of speelgoed. In Rotterdam groeien de meeste kinderen op in de bijstand, achttien procent, gevolgd door Amsterdam.

Percentage bijstandskinderen van het totaal aantal minderjarigen per gemeente in 2014

In een voorstad van Parijs is een bomgordel gevonden die mogelijk van terreurverdachte Salah Abdeslam was. Het was dezelfde bom als de soort die bij de aanslagen in Parijs werd gebruikt, er zat alleen geen ontstekingsmechanisme in. De bomgordel werd gevonden door een straatveger.

Waarschijnlijk bomgordel gevonden

De VN gaat bekijken hoe veilig het is op luchthavens. Ze gaan kijken of bagage van reizigers wel goed wordt onderzocht. Dat gebeurt vanwege de bomaanslag op een Russisch vliegtuig in Egypte. Die bom was waarschijnlijk aan boord gebracht op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh, waar de veiligheidscontroles niet op orde zijn.

De uitstoot van CO2 moet in 2050 minstens 95 procent lager zijn dan in 1990. En energie moet tegen die tijd volledig duurzaam zijn. Dat schrijven de PvdA en GroenLinks in een wetsvoorstel, ze noemen het hun klimaatplan. Zo wil PvdA-leider Samsom alle kolencentrales sluiten. Ze willen dat de regering meer werk maakt van klimaatbeleid.

Fractievoorzitter Samsom en Klaver van de PvdA en GroenLinks dienen samen een klimaatwet in

Wat je moet weten...

Er komen mogelijk stakingen aan in de haven van Rotterdam. Havenwerkers zeggen dat hun werk door machines wordt overgenomen. Ze willen de zekerheid dat ze de komende negen jaar een baan hebben. Volgens de vakbond wil het Havenbedrijf niet luisteren. De werkgevers noemen de eis voor negen jaar werk "niet meer van deze tijd". Als ze niet toegeven, komen er twee keer stakingen in de haven die drie dagen duren.

Deel artikel: