Brussel

Studenten in Brussel: ik ga weg, maar niet met de trein

Het openbare leven in Brussel ligt plat, scholen en universiteiten zijn vandaag gesloten. Veel studenten waren afgelopen weekend al thuis bij hun ouders buiten de stad en plakken daar nu een dag aan vast. De studenten die wel in de stad bleven, blijven zoveel mogelijk binnen of gaan alsnog naar hun ouders.

Door de huidige situatie vinden veel studenten het niet noodzakelijk om in Brussel te blijven. "Ik ga vandaag naar mijn ouders die in Antwerpen wonen", vertelt Gil Boeckx, student business management aan Hogeschool Odisee. "Maar ik ga niet met de trein, dat lijkt me niet zo'n goed idee nu. Ik word zo opgehaald."

Gil Boeckx - student in Brussel

De meeste studenten blijven nu niet.

Gil Boeckx, Brusselse student

Thomas Eeman, voorzitter van de studentenraad van hogeschool Odisee, blijft vandaag wel in de stad, maar gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. " Niemand zal nu naar het café gaan om iets te drinken. Ik ga wel naar de supermarkt vandaag. Dat is nog geen 250 stappen van m'n huis, dus dat durf ik wel aan."

Dat de universiteiten en hogescholen vandaag dicht zijn, vinden de meeste studenten die we spreken wel een verstandige beslissing. Chris Lanssens, student aan de Erasmus Hoge School denkt dat het ook geen enorme impact zal hebben: "Er is geen specifieke tentamenperiode en het is voorlopig maar één dag. Ik vind het een goede beslissing."

Ook alle studentenactiviteiten voor komende week zijn geschrapt, geen feestjes dus. "Het is een bizarre situatie, maar ik ben niet bang", zegt Chris. En zo staat Gil er ook in. "Gisteren moest ik binnen blijven van de politie en ik mocht ook niet voor het raam komen. Ik heb alles gevolgd via social media. Dat is heel raar, vooral omdat mijn generatie nog nooit zoiets heeft meegemaakt."

Het is nu afwachten wat er de komende dagen gaat gebeuren. "We krijgen elk uur een update van hogeschool Odisee over de situatie", vertelt Gil. Thomas ziet er ook wel het voordeel van in: "We hebben nu in ieder geval tijd om te studeren."

Deel artikel: