Britse Politie door het stof om relatieschandaal

Na jaren samen kom je erachter dat je vriend eigenlijk een undercoveragent is. Dit overkwam zeven Britse vrouwen. Bij de politie bleef het jarenlang stil, tot nu.

Het doet sterk denken aan het script van de serie The Blacklist. Een vrouw denkt gelukkig samen te zijn met haar vriend, terwijl die er al die jaren een dubbele agenda op nahoudt en haar bespiedt. Het overkwam zeven vrouwen in Groot-Brittannië, die soms jarenlange relaties hadden met wat eigenlijk undercoveragenten bleken te zijn.

Het werkelijke doel van de spionnen was om te infiltreren in extremistische groepen waar hun 'vriendin' bij hoorde. In één geval duurde de relatie maar liefst negen jaar. Uit twee relaties is zelfs een kind voortgekomen.

Excuses van politie

Vier jaar geleden begonnen de vrouwen een zaak tegen de politie, die ze van misleiding beschuldigen. Gisteren trad e politie eindelijk naar buiten en kregen de vrouwen waar ze om vroegen: excuses. Politiecommissarissen gaan in een verklaring uitgebreid door het stof.

De verklaring spreekt van een "totaal onacceptabele handelswijze" van een aantal agenten. De bewuste afdeling waarvoor ze werkten werd in 2008 gesloten.

Most importantly, relationships like these should never have happened. They were wrong and were a gross violation of personal dignity and integrity.

Assistent-politiecommissaris Martin Hewitt

Onbekende geldsom

Dat de politie het boetekleed aantrekt, staat niet op zichzelf. De publieke verontschuldiging hoort bij een deal waarbij de zeven vrouwen smartengeld krijgen. Het is niet bekend om welk bedrag het gaat, maar volgens de Britse krant The Guardian zou het een "aanzienlijk bedrag" zijn.

Deel artikel: