Gerit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, opent de beursgang van ABN AMRO

Vijf vragen over de beursgang van ABN Amro

Met een goede klap op de gong was het vanmorgen dan eindelijk zover: na jaren staat ABN Amro weer genoteerd aan de Amsterdamse aandelenbeurs. Maar welk deel van de bank wordt er nu verhandeld, en waarom?

We stelden economieredacteur Nik Wouters vijf vragen.

1. Waarom gaat ABN Amro weer naar de beurs?

De redding van ABN Amro kostte de belastingbetaler ooit zo'n 22 miljard euro. Nu wordt een deel van de bank verkocht: beleggers kopen aandelen op de beurs, en dat geld stroomt nu weer naar de schatkist. Vandaag werd 3,3 miljard euro opgehaald.

2. Kan iedereen nu aandelen ABN Amro kopen?

Ja, iedereen met een beleggersrekening kan vanaf vandaag meedoen. Volgens beleggersbanken is de interesse groot. Dat is ook wel aan de koers te zien: die steeg kort na de opening meer dan 3 procent. Dat geeft aan dat er interesse voor is.

3. Kun je rijk worden met aandelen ABN?

Voor de crisis was ABN Amro een internationale bank met de ambitie om een wereldspeler te zijn, en verkocht ingewikkelde financiële producten. Dat bracht een hoog rendement, maar ook grotere risico's met zich mee.

Nu richt ABN Amro zich met name op Nederlandse klanten. De hoofdtaken zijn spaargeld veilig bewaren en geld lenen aan consumenten en bedrijven. In bankentermen best saai. En een saaie investering betekent ook dat je belegging in ABN Amro je niet snel rijk zal maken. Het is niet de verwachting dat de waarde van het aandeel explosief gaat stijgen.

Er viel weer wat te lachen voor ABN-topman Gerrit Zalm.

4. Is ABN nu geen staatsbank meer?

Niet de hele bank gaat naar de beurs, slechts 20 procent. De Nederlandse Staat houdt voorlopig zo'n 80 procent van de aandelen in handen. Met zoveel aandelen heeft minister Dijsselbloem van Financiën het nog volledig voor het zeggen. Is hij tegen een beslissing bij de bank, dan kan die worden weggestemd.

Dus ABN Amro is feitelijk gezien nog altijd een staatsbank, maar de eerste stappen om los te komen van de Staat zijn gezet. Uiteindelijk wordt de hele bank verkocht.

5. Speelt de belastingbetaler quitte na de beursgang van ABN?

Nee. We weten we nog niet precies wat deze grap ons gaat kosten. Als we alle aandelen voor de beginprijs van vandaag (17,75 euro) verkopen, schieten we er zo’n 5 miljard bij in.

Maar het is voor de minister en voor de belastingbetaler heel belangrijk wat de koers de komende tijd gaat doen. Stel dat die koers stijgt, dan kan de rest van de aandelen voor een hogere prijs worden verkocht en wordt de schade wat kleiner. Om helemaal quitte te spelen moet de koers maar liefst 39 procent stijgen ten opzichte van de introductieprijs. Dat lijkt vooralsnog ver weg.

*als de waarde van het aandeel gelijk blijft aan de introductieprijs: 17,75 euro - NOS

Deel artikel: