Tinder

'Ik was dwangmatig bezig met Tinder'

Eigenlijk vond journalist Philippus Zandstra Tinder helemaal niets. Maar toen hij er eenmaal aan begon, raakte hij al snel verslaafd aan de datingapp.

"Even tinderen als je niks te doen hebt, op het toilet, in de bus of snel tussen de gesprekken door", vertelt Philippus. "Dan weet je dat je dwangmatig bezig bent." Hij raakte er zo aan verslingerd, dat hij er uiteindelijk zelfs een boek over schreef.

In Amsterdam lijkt het bijna of je door een modellenbureau heenswipet.

Philippus Zandstra

Philippus tinderde drie weken lang zijn weg door Europa om de verschillende datingculturen te bestuderen. "En verschillen zijn er zeker", vertelt hij. "In Amsterdam lijkt het bijna of je door een modellenbureau heen swipet. Bijna alle foto's zijn in sportscholen gemaakt. Of mensen tonen zichzelf in yogaposes."

"Belgen staan er allemaal heel gewoontjes op. Zo van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. In Frankrijk staan ze vaak nog rokend op de foto en proberen ze heel artistiek te poseren."

Londen is volgens Philippus het ordinairst. "Daar kwam ik een foto tegen van twee dames met diep decolleté die aan het zoenen waren. Daarboven stond de tekst: 'looking for a gentleman'. Dat was wel grappig."

Er zat meteen geen toekomst meer in.

Philippus Zandstra

Natuurlijk ging Philippus ook op date in alle landen. De slechtste ervaring had hij in Nederland. "Het begon allemaal wel leuk, maar op een gegeven moment begon zij over LuckyTV. Ik vertelde dat ik dat wel leuk vond, maar De Wereld Draait Door totaal niet. De blik die ze me toen toewierp. Er zat meteen geen toekomst meer in. Het dessert hebben we dan ook niet gehaald."

Een echte match is het voor Philippus nooit geworden

Philippus heeft naar eigen zeggen een belangrijke Tinderles geleerd: zo'n enorme hoeveelheid opties zorgt voor besluiteloosheid. "Het geeft je het idee dat de perfecte partner nog maar één swipe van je verwijderd is. En daar gaat het mis. Doordat je gaat geloven dat er een oneindige hoeveelheid mannen of vrouwen bestaat, ga je op een heel andere manier zo'n date in dan normaal."

Tinder geeft je de illusie dat je de perfecte wederpartij kan vinden.

Philippus Zandstra

Uiteindelijk kwam hij van zijn Tinderverslaving af. "Ik had er op een gegeven moment helemaal genoeg van. Inmiddels begint het wel weer een beetje te kriebelen. Maar ik ga dan wel voor een vrouw in real life."

Deel artikel: