'Gifgasaanval in Europa? Lijkt me onwaarschijnlijk'

Premier Valls van Frankrijk zegt dat terreurgroepen ook chemische of biologische wapens kunnen inzetten. Hij sluit niks uit, ook geen gifgasaanval. Maar het inzetten van chemische wapens is volgens Sico van der Meer, expert chemische wapens bij Instituut Clingendael, heel erg moeilijk. Een gifgasaanval door terroristen in Europa lijkt hem dan ook onwaarschijnlijk.

"Een gifgasaanval zoals Assad in Syrie heeft uitgevoerd, dat regel je niet zo makkelijk. Dit gas wordt in hele professionele fabrieken gemaakt en daar kom je niet zomaar aan."

Als het te nat is buiten of de wind staat verkeerd, dan waait het gas gewoon weg.

Sico van der Meer, expert chemische wapens bij Instituut Clingendael

Als terroristen het wel hebben, dan kunnen ze er nog niet gelijk wat mee, zegt Van der Meer. "Ze moeten het transporteren naar West-Europa en dat zie ik ze niet zomaar doen. Dan moet je ook nog weten hoe je het gebruikt. Als het te nat is buiten of de wind staat de verkeerde kant op, dan waait het gas weg."

In 1995 heeft een sekte in Japan ooit geprobeerd mensen in een metro aan te vallen met gifgas. "Toen zijn er meer mensen gestorven door de paniek die uitbrak, dan door het gifgas zelf", zegt Van der Meer.

Terugblik: gifgas-aanslag op Japanse metro

Van der Meer denkt dat IS vooral paniek wil zaaien. "Ze hebben natuurlijk een hele goede pr-machine. Ze kunnen makkelijk wat uit laten lekken over chemische wapens om ons hier bang te maken, want dat is hun doel."

De kans is groter dat terroristen zélf geïmproviseerde chemische wapens zullen gebruiken.

Sico van der Meer, expert chemische wapens bij Instituut Clingendael

De kans is volgens Van der Meer groter dat terroristen zelf geïmproviseerde chemische wapens zullen gebruiken. "Dan moet je denken aan het verspreiden van chloorgas. Door een fles van dit spul vast te maken aan een bom. Als die explodeert verspreid je het gas over een groep mensen."

Chloorgas is gevaarlijk, als je het inademt kan je eraan dood gaan. Maar een zelf geïmproviseerde chloorgasbom heeft een kleiner bereik dan een gifgasaanval. "De kans bestaat dat een groepje mensen in een chloorgaswolk terecht komt en dit inademt, maar het is niet te vergelijken met een gifgasaanval van Assad, waarbij heel veel doden zijn gevallen."

Lichamen van mensen die zijn omgekomen bij een gifgasaanval.

Premier Valls houdt ook rekening met het gebruik van biologische wapens door terroristen. Maar dat lijkt Van der Meer niet heel waarschijnlijk. "Dan moet je denken aan ziektes en virussen, maar het gebruik hiervan is heel moeilijk. Want hoe kom je eraan en zorg je ervoor dat je niet eerst zelf dood gaat?"

Het is ook heel moeilijk om ziektes te controleren. Volgens Van der Meer kan je niet van te voren bepalen wie er aan dood gaan. "Dat kunnen ook je eigen mensen zijn, het is niet te sturen."

Deel artikel: