Een Siemens-pc uit 1992.

Tweede Kamer draait op computers van voor 1992

Jij hebt waarschijnlijk al meerdere keren in je leven een nieuwe computer gekocht, maar in de Tweede Kamer draaien nog pc's van voor 1992.

Het gaat om twee computers van het merk Siemens, die een deel van de technische installatie aansturen. Vermoedelijk gaat het om de klimaatsystemen. Belangrijke computers dus, maar als ze stuk gaan, is een onderdeeltje vervangen niet zomaar mogelijk.

Omdat de computers namelijk zo oud zijn, zijn bij Siemens de meeste onderdelen niet meer verkrijgbaar. Bovendien werken er bij het elektronicabedrijf in Nederland nog maar twee mensen die verstand hebben van de oude soft- en hardware.

Het zou dus een drama zijn als de technische installaties het begeven, schrijft minister Stef Blok in een brief over de verbouwingen op het Binnenhof.

Dat de overheid graag vasthoudt aan "nostalgische computersystemen" bleek al toen de Rijksoverheid in totaal 4,7 miljoen euro betaalde om Windows XP te kunnen blijven gebruiken. Microsoft stopte begin vorig jaar met het 14 jaar oude systeem en adviseerde iedereen over te stappen vanwege veiligheid.

Maar de overheid had dus nog wat tijd nodig om dat te doen. De miljoenen werden betaald om van Microsoft toch nog ondersteuning te krijgen voor Windows XP. Dit jaar gingen de laatste 5000 pc's over naar een nieuw besturingssysteem.

Windows 3.1

Toch is onze Nederlandse overheid niet de enige. Op Orly, een van de grote vliegvelden bij Parijs, bleek nog Windows 3.1 te draaien. Een storing in het verouderde systeem uit 1992 legde vorige week het vliegverkeer tijdelijk plat.

Deel artikel: