Telegram

Berichtendienst Telegram sluit kanalen met IS-propaganda

Berichtendienst Telegram heeft deze week 78 publieke kanalen gesloten die aan Islamitische Staat gelieerd zijn. Op de kanalen werd IS-propaganda verspreid. Het bedrijf bracht daarover vanavond een statement naar buiten.

"We moeten tot onze teleurstelling concluderen dat publieke kanalen van Telegram zijn gebruikt door Islamitische Staat om hun propaganda te verspreiden", schrijft Telegram. Het gaat in totaal dus om 78 IS-gerelateerde kanalen in 12 verschillende talen.

Het bedrijf benadrukt dat alle chats en groepschats privé blijven voor de gebruikers, maar dat het mogelijk is om bij publieke content in te grijpen. "Als iemand bijvoorbeeld kritiek heeft op de overheid in een land waar dat illegaal is, dan zullen wij niet ingrijpen. Dat druist tegen onze grondbeginselen in."

Het bedrijf zegt dat ze deze week een update in Telegram gaan doorvoeren, waardoor het voor gebruikers eenvoudiger wordt om misbruik van de dienst te kunnen melden.

Trend

Het blokkeren van de kanalen past in de lijn van de afgelopen week, waarbij social media-bedrijven online propaganda voor IS een halt toeroepen, zegt techredacteur Nando Kasteleijn. “Twitter heeft verschillende accounts geblokkeerd en hackerscollectief Anonymous legt jihadistische websites plat naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs.”

Deel artikel: