Berlijnse politie doet inval bij online haatzaaiers

Wie denkt dat je op internet alles kan roepen wat je maar wil, kan wel eens van een koude kermis thuis komen. Dat hebben tien Berlijners in elk geval aan den lijve ondervonden. Omdat ze op social media hebben aangezet tot vluchtelingenhaat, kregen ze vandaag bezoek van de Duitse politie.

Bij invallen in hun woningen zijn telefoons en computers in beslag genomen. Die worden onderzocht, om te kijken of de verdachten vervolgd kunnen worden.

"Het internet is geen wetteloos gebied", zei de minister van Binnenlandse Zaken Frank Henkel tegen RBB over de actie ."We kijken niet weg wanneer op internet opruiende of racistische berichten worden verspreid. Politie en justitie gaan in Berlijn consequent optreden tegen haatzaaien."

"Volgens de politie komen dit soort invallen om haatreacties op social media wel vaker voor", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek vanuit Berlijn. "Of dat ook echt gebeurd is vanwege vluchtelingenhaat, is niet duidelijk."

Alle vluchtelingen zijn vuiligheid.

De Berlijnse vrouw die voor haar online teksten werd gearresteerd

Vorige maand is een Berlijnse vrouw van 29 jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden na een reactie op Facebook. Onder een bericht dat een asielzoeker is gearresteerd voor poging tot verkrachting zei ze dat alle vluchtelingen "vuiligheid" zijn.

Als de regering dat volgens haar niet snapt, gaan nog meer "vluchtelingenopvangen in vlammen op, hopelijk met de deuren dicht." Justitie noemde het bericht opruiing.

Heiko Maas (links) op bezoek bij Richard Allen van Facebook Europe.

Maar Duitsland wil niet alleen de haatzaaiers zelf aanpakken. Ook wordt gekeken naar Facebook, waar de haatdragende berichten geplaatst worden. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas ging daarom bij het mediabedrijf op bezoek met het verzoek dit soort berichten strenger aan te pakken.

De minister verbaast zich erover dat naaktfoto's wel snel worden verwijderd, maar dat racistische reacties blijven staan.

Judith van de Hulsbeek, correspondent Berlijn

"Hij verbaast zich erover dat naaktfoto's wel snel van Facebook verwijderd worden, maar dat racistische reacties blijven staan", zegt Van de Hulsbeek.

Facebook benadrukt dat in hun regels staat dat haat en aanzetten tot geweld verboden is. Maar voordat ze kunnen ingrijpen, moeten berichten wel eerst worden gerapporteerd als ongepast. Toch belooft het mediabedrijf beterschap. Daarom begint Facebook in Duitsland onder meer een task force om scherper toe te zien op haatberichten.

Ook verwijderde het sociale netwerk op verzoek van de Duitse overheid in de eerste zes maanden van dit jaar al 188 berichten, drie keer zoveel als het jaar daarvoor.

Toch is het daarmee nog niet klaar. Op dit moment onderzoekt het OM in Hamburg of Facebook aangeklaagd kan worden omdat het platform te weinig doet om haatzaaien te voorkomen. Daarvoor zou aangifte zijn gedaan tegen drie topbestuurders van Facebook Duitsland.

Ook de Duitse krant Bild is klaar met vluchtelingenhaat op social media. Daarom publiceerde de krant vorige maand een selectie van haatdragende Facebookberichten op de voorpagina om ze daarmee "openbaar aan de schandpaal te nagelen".

"Iemand die haat zaait, zal geweld oogsten", schreef de krant. "De grens van vrijheid van meningsuiting of satire is allang overschreden door de oproep tot ernstige misdrijven of moord."

Deel artikel: