'Als Facebook en Google belasting ontwijken, dan wij ook!'

Als Google en Facebook nauwelijks belasting in Groot-Brittannië hoeven te betalen, waarom wij dan wel? Zo denken verschillende ondernemers uit het dorpje Crickhowell in Wales. Ze gaan gezamenlijk – op een naar eigen zeggen legale manier – belasting ontwijken.

Onder meer de lokale zalmroker, koffiewinkel, boekenwinkel, opticien en bakkerij zitten in het pact, schrijft Wales Online. Verenigd in een ondernemersvereniging willen ze de belastingtechnieken van bedrijven als Amazon, Google en Facebook na-apen.

Dat doen ze door hun ondernemingen in het buitenland in te schrijven. Daar betalen ze minder belasting.

The Independent rekende na dat Facebook vorig jaar in Groot-Brittannië ongeveer 6100 euro moest afdragen aan bedrijfsbelasting. Dat is minder dan de belasting die een Britse werknemer met een inkomen van 37.500 euro jaarlijks moet betalen aan de fiscus.

En daarom zijn de ondernemers boos. Ze dreigen nu hun kennis met andere steden te delen. Die kennis hebben ze opgedaan bij verschillende experts. Mochten ze hun plan doorspelen, dan zou dat gevolgen kunnen hebben voor de Britse regering, die dan belastinggeld misloopt.

De BBC volgt hun kruistocht en maakt een documentaire over de ondernemers. Eén van hen is Jo Carthew, eigenaar van de Black Mountain Smokery in Circkhowell. Ze vertelt dat ze best belasting wil betalen, maar dat het systeem nu niet klopt. "Natuurlijk, ik maak ook gebruik van de plaatselijke scholen en ziekenhuizen, maar iedereen moet wel een eerlijk aandeel hebben."

Alles wat we hebben voorgesteld, is legaal.

Jo Carthew

Carthew zegt dat ze een goed gesprek heeft gevoerd met de Belastingdienst. "Het is een bedreiging voor de overheid, omdat dit systeem over elke stad kan worden uitgerold. Alles wat we hebben voorgesteld, is legaal."

Ruggengraat

Heydon Prowse is presentator van de documentaire en neemt het op voor de ondernemers. "Als de ene maas in de wet is gedicht, opent er weer een andere. Maar wij mogen niet deelnemen aan de gesprekken die de hoge bazen van de Belastingdienst voeren. Wij zijn er klaar mee dat kleine ondernemers de lasten moeten dragen voor het hele systeem. Zij zijn de ruggengraat van de Britse economie."

Deel artikel: